Bosna i Hercegovina     | 24.01.2020. 18:20 |

Kompanija dm pomaže obnovu zelene oaze 'Dračevice' kod Mostara

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. siječnja (FENA) - Kompanija dm u petak je udruzi "Korak naprijed" iz Mostara uručila donaciju u iznosu od 4.516 maraka za realizaciju projekta "Formiranje, razvijanje i zaštita zelene infrastrukture u Sportsko-rekreacijskom centru Dračevice" kod Mostara.

Riječ je o jednom od ukupno šest ekoloških projekata odabranih iz cijele BiH čiju ću realizaciju dm podržati u okviru društveno odgovorne inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra, pokrenute s ciljem očuvanja, uređenja i zaštite okoliša.

"Sadnjom drvoreda i uspostavljanjem sustava za navodnjavanje te postavljanjem korpi za otpatke u ovom sportsko-rekreacijskom centru, udaljenom 10 kilometara od centra grada, planirano je da djeca i mladi kvalitetno provode vrijeme te da nauče živjeti s prirodom, čuvaju je i vole. Pretvaranjem sadašnjeg betonskog kompleksa u zelenu oazu, posebno u ljetnim mjesecima kada vladaju velike vrućine, drvored će osigurati hladovinu, a time i bolje uvjete za igru i sportske aktivnosti", priopćili su iz dm-a.

Predsjedniku udruge "Korak naprijed" Amaru Džihi ček donacije uručila je voditeljica dm prodavaonice u Mostaru Dunja Medić koja je tom prilikom kazala kako podrškom lokalnim projektima širom BiH žele pomoći unaprjeđenje životnog standarda te utjecati na povećanje svijesti stanovništva o važnosti brige o okolišu i životnoj sredini.

"Vjerujemo kako će nakon implementacije projekta boravak u kompleksu Dračevice svima, ne samo mladima, već i starijim osobama koje često dovode djecu na igru, biti značajno ugodniji. Osim pozitivnog utjecaja na ljude, očekujemo da će se njegovim ozelenjivanjem osigurati i prostor za život pojedinih ptica koje će naći stanište u krošnjama zasađenog drveća", istaknula je Medić.

Implementacija projekta podrazumijeva prethodno čišćenje i pripremu terena za sadnju u čemu će sudjelovati članovi udruge, pretežno mladi. Završetak projekta očekuje se najkasnije u travnju 2020. godine.

"Naša udruga broji 48 članova i u dosadašnjem radu fokusirali smo se na unaprjeđenje zaštite životne sredine i prirodnih bogatstava te educiranje građana o važnosti očuvanja prirode. Aktivnosti smo realizirali vlastitim sredstvima i radom, stoga je podrška kompanije dm na ovom projektu veliki poticaj našim članovima i bit će im dodatna motivacija za rad na terenu", kazao je Džiho.

Nakon Trebinja i Mostara, dm će u narednom razdoblju uručiti donacije za podršku u realizaciji preostala četiri ekološka projekta i to "Banjalučka gradska bašta kao inspiracija za nov način života" Udruge građana "Gradske bašte" iz Banje Luke, projekt Općine Neum "Čišćenje neumskog podmorja", "Tu živim - to cijenim" PD "Koprivnica Bugojno" te projekta Općine Lukavac "Uređenje školskog parka u Lukavcu", navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana