Bosna i Hercegovina     | 24.01.2020. 13:58 |

Projekt 'Eko izazov' predstavljen i malim zeničkim ekolozima

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. januara (FENA) - Američki kutak Zenica promovirao je tokom današnje interaktivne radionice projekt "Eko izazov“, koji je inicirala Amabasada SAD-a u BiH.

Rukovodilac Američkog kutka Zenica prof. Sead Pašić rekao je Feni kako Američki kutak, koji djeluje u okviru Gradske biblioteke Zenica, upravo danas proslavlja i 16. godišnjicu rada te ističe da je namjera spomenutog projekta osnovcima i srednjoškolcima pokazati "način na koji i oni mogu da učestvuju u stvarima od najvećeg mogućeg ljudskog i političkog kapaciteta“.

-To su, svakako, ekološka rješenja, jer mi živimo u zemlji i gradovima gdje se djeca rađaju sa raznim bolestima. 'Eko izazov' je zamišljen da bude takmičarskog karaktera i on će trajati godinu dana. Vodit će se računa o rijekama, obalama rijeka, parkovima..., odnosno svim mogućim aspektima ekoliškog zagađenja u gradovima, jer mi moramo spasiti sebe. Omladina zna puno više i puno više želi da se uključi u aktivnosti spašavanja životne sredine i naših života, nego li stariji ljudi - smatra Pašić.

Pašić se nada kako će i mladi zenički ekolozi, svojim entuzijazmom i primjerom, učiniti puno više za svoju sredinu nego "umorni, stari ekolozi“.

Studentica zeničkog Građevinskog fakulteta Adna Mulić, predstavnica "Let's Do It“ akcije, koja je vodila današnju radionicu, objasnila je kako će se školske sekcije ili neke druge grupe mladih ljudi, tokom ove godine takmičiti u ekološkim projektima i ekološkom osvješćivanju svojih sugrađana.

-Zapravo, oni trebaju odabrati jedno područje u gradu koje će tokom godine uređivati i održavati, a najbolji će na kraju biti novčano nagrađeni. Prva nagrada je 1.000, druga 500, a treća 300 američkih dolara. Bit će dodjeljeno još pet nagrada za uspješne projekte - kaže Mulić.

Kako ističe, cilj današnje radionice je da mali ekolozi dobiju neke nove informacije i ideje za djelovanje. Oni će iz vlastitih sredstava realizirati svoje projekte te ih prezentirati posredstvom društvenih mreža, u formi fotografija ili video priloga.        

Učesnike današnje radionice u Zenici, posredstvom video linka pozdravio je te im uspješan rad zaželio i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završen projekat "Eko izazov - Učinimo svoju zemlju još ljepšom"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo