Ekonomija     | 23.01.2020. 19:32 |

Ministri Košarac i Dedić o saradnji i prioritetnim zadacima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu delegaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predvođenu ministrom Šemsudinom Dedićem.

Ministri Košarac i Dedić postigli su punu saglasnost o grupi prioritetnih zadataka, na čijoj implementaciji treba da rade Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH, te nadležna odjeljenja Brčko Distrikta, uvažavajući ustavne i zakonske nadležnosti.

Delegacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva informisala je ministra Košarca o ključnim problemima i otvorenim pitanjima, te izrazila podršku nastojanjima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i resornog ministra u afirmaciji otvorenog dijaloga i modela visokog stepena usaglašavanja stavova institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Na sastanku je konstatovano da je jedno od ključnih pitanja način organizacije povlačenja sredstava iz IPARD programa, kao važnog mehanizma pomoći za poljoprivredne proizvođače. Sagovornici su zaključili da to podrazumijeva izmjene i dopune određenih zakonskih rješenja, koje moraju biti zasnovane na realnim osnovama i usaglašenosti svih nivoa vlasti u BiH.

Ministar Košarac rekao je da je donio odluku o formiranju radnih grupa u kojima će učestvovati predstavnici Ministarstva, nadležnih entitetskih ministarstava i odjeljenja Brčko Distrikta, a koje će raditi na određenim normativnim aktima. Ministri Košarac i Dedić usaglasili su se da je ovo dobar model za saradnju.

Košarac je najavio da će u februaru organizovati sastanak sa entitetskim ministrima tokom kojeg će biti razmatrana grupa prioritetnih zadataka, te određena konkretna zaduženja ne samo radnim grupama, nego i saradnicima u sektorima i oblastima u sastavu ministarstava, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Košarac i Nešić: Formiranje integrisanih graničnih prelaza u interesu poslovne zajednice RS i FBiH

Košarac: Obezbijedili smo sredstva za strategije razvoja poljoprivrede i turizma Istočnog Sarajeva

Košarac: Hrvatska želi izbjeći stav BiH u slučaju Trgovske gore

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana