Svijet     | 23.01.2020. 15:15 |

Cavusoglu ponovio turski prijedlog o uspostavi komisije NATO-a za S-400

FENA Internet

DAVOS, 23. januara (FENA) - Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ponovio je u četvrtak prijedlog da se uspostavi komisija pod vodstvom NATO-a kako bi razmotrila moguće prijetnje alijansi od turske nabavke ruskog raketnog sistema.

Govoreći na panel diskusiji na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Cavusoglu je kazao da raketni sistem S-400 ne predstavlja prijetnju NATO-u, čija je Turska članica.

-  Neka eksperti to procijene - kazao je Cavusoglu.

Sjedinjene Države i druge članice NATO-a tvrde da je ruski raketni sistem prijetnja NATO-u i programu razvoja američkih borbenih "nevidljivih"  aviona F-35,  dok su američki poslanici pozvali na uvođenje sankcija ukoliko  turska vlada odluči da realizira nabavku i  razmjesti rusku  tehnologiju.

Generalni sekretar NATO-a  Jens Stoltenberg poručio je panelu da saveznici do sada nisu bili u stanju da postignu sporazum o turskom prijedlogu uspostave komisije.

-  Pokušat ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pronašli način za rješenje ovog problema jer je to jedno od pitanja koja stvaraju probleme unutar alijanse. Niko to ne može negirati - izjavio je Stoltenberg, prenosi Associated Press.  

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom