Sport     | 23.01.2020. 13:25 |

Muzaferija: Vjerujem da je ovo početak moje uspješne skijaške karijere

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija osvojila je prve bodove u historiji naše zemlje u takmičenjima za Svjetski kup u alpskom skijanju. 

Dvadesetogodišnja Visočanaka na prvoj utrci sezone u alpskoj kombinaciji (utrke u slalomu i superveleslalomu) održanoj 12. januara u austrijskom Altenmarkt-Zauchenseeu zauzela je 29. mjesto osvojivši dva boda.

Na samom početku sezone 2019./2020. Muzaferija je pokazala da je takmičarka od koje se mogu očekivati sjajni rezultati. Na super-G utrci Evropa kupa u St. Moritzu početkom decembra upisala je prve bodove u Evropa kupu sa svega 2.48 sekundi zaostatka za vodećom, a u konkurenciji s najvećim svjetskim skijašicama kao što su Tessa Worley, Wendy Holdener, Marta Bassino.

Kao potvrda vrhunske forme su i prvi bodovi u Svjetskom Kupu na utrci alpske kombinacije.

- Osjećaj je je zaista bio sjajan. To je bio moj finalni cilj za ovu sezonu, da osvojim bodove u Svjetskom kupu, iako to baš nisam očekivala. Put je bio dalek, nastupile su najbolje skijašice Svjetskog kupa, zaista je bilo teško, imala sam tremu, ali mislim da se sav trud isplatio. Ovo je veliki podstrek za dalji rad - kazala je Muzaferija na današnjoj pres-konferenciji Skijaškog saveza BiH u Olimpijskom komitetu BiH.  

Ona je naglasila da su takmičarsko skijanje i nastupi u Svjetskom kupu njen životni cilj proteklih petnaest godina.

- Presretna sam jer sam uspjela postati prva bh. skijašica sa bodovima u Svjetskom kupu i vjerujem da je ovo pokazatelj moje forme i početak uspješne skijaške karijere. Iznimno je zahtjevno boriti se s takmičarima koji imaju velike timove iza sebe, od trenera, njihovih asistenata, servisera, fizioterapeuta, psihologa, dok manje skijaške nacije istovremeno nastupaju gotovo "goloruke" u odnosu na skijaške zemlje. Zahvaljujem svima koji su od početka podržavali moj rad i vjerovali u moj uspjeh kao što je kompanija Prevent - ističe Muzaferija. 

Predsjednik Skijaškog saveza BiH Jasmin Mehić naglasio je da je Muzaferija u ovoj godini osvojila prve bodove za BiH i u Evropskom kupu u brzim disciplinama.

- To je bio cilj Skijaškog saveza BiH za ovu godinu da osvojimo prve bodove u Evropa kupu, ali Elvedina je otišla korak dalje i svoju formu potvrdila je sjajnim nastupom u Zauchenseeu. U nastavku sezone nećemo stavljati preveliki pritisak na nju, dovoljno je već ono što smo uradili za ovu godinu. Od Elvedine se može još puno očekivati i u ovoj i narednim godinama. Jedno od najvažnijih takamičenja bit će Olimpijada 2022. Imao još dvije godine za pripreme. Elvedina će većinu svojih priprema usmeriti na brze discipline - kazao je Mehić.  

Naveo je da takmičarke u Svjetskom kupu na pripremama provedu 200 do 250 dana na svjetskim skijalištima, dok se Muzaferija zbog neadekvatnih uslova priprema duplo kraći period. 

U nastavku sezone Muzaferija će se fokusirati na nastupe Evropa kupa u brzom disciplinama,  u Italiji i Švicarskaj, a zatim će u zavinosti od trenutne forme odlučiti da li će nastupiti u Crans Montani na utrci Svjetskog kupa u kombinaciji i spustu. Najvažnije takmičenje ovo sezone za Muzafaeriju bit će Svjetsko juniorsko prvenstvo početkom marta u Norveškoj.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Muzaferija 16. u posljednjem spustu sezone u Saalbachu, Huetter pobjeda i mali kristalni globus

Muzaferija bez plasmana u posljednjem superveleslalomu, Lara Gut osvojila mali kristalni globus

Muzaferija ispisuje historiju bh. skijanja, danas nastupa u finalu superveleslaloma

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!