Sport     | 01.02.2020. 16:11 |

Fazlagić: OKBiH će obratiti pažnju na karijere Vukovića i Plehe

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 1. februara (FEMA) - Na Trećim zimskim olimpijskim igrama mladih (YOG) u švicarskoj Lozani  najbolje rezultate za Bosnu i Hercegovinu ostvarili su biatlonac Aleksa Vuković i sankaš Hamza Pleho. 

Sedamnastogodišnji član Ski kluba Romanija Pale Aleksa Vuković je u utrci na 12,5 kilometara osvojio 26. mjesto, u konkurenciji 98 takmičara, što je jedan od najboljih rezultata u historiji bh. biatlona, sa samo četiri sekunde zaostatka iza pobjednika Rusa Olega Domičeka, dok je sankaš Hamza Pleho utrku završio na 21. mjestu.    

Vuković je izjavio da je zadovoljan rezultatom, ali i pored velikog uspjeha smatra da je sposoban za mnogo više, te da je zbog samo jedne greške propustio plasman na 15. mjesto.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić u izjavi za Fenu kazao je da je  zadovoljan nastupom bh. mladih takmičara sa dva aspekta.

- Prvo što smo uspjeli da udvostručimo naš mladi olimpijski tim sa brojem učesnika u odnosu na prethopnu olimpijadu, a drugo što su se u masi takmičara koja su učestvovala izvdvojila dva imena. To su  biatlonac Aleksa Vuković, koji je  bio bolji od 72 takmičara iz izuzetno jakih i razvijenih nordijskih država, a drugi je sankaš Hamza Pleho, koji je od 28 takmičara bio 21.  sa vrlo skromnom opremom, ali perfektnom vožnjom. Od njega možemo očekivati da može napraviti još bolji rezultat uz bolju teničku pripremu. OKBiH će u narednom periodu obratiti pažnju na ova dva takmičara u nastavku njihovih karijera - izjavio Fazlagić, koji je bio šef bh. misije u Lozani. 

 Bosna i Hercegovina je na YOG-u 2020. imala devet predstavnika, šest u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Olimpijski komitet i Coca-Cola nastavili dugogodišnju saradnju

Olimpijci zahtijevaju rješavanje problema finansiranja vrhunskog sporta

Zvizdić s članovima OK BiH o poboljšanju uslova za rad i takmičenje vrhunskih sportista

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana