Stranačke aktivnosti     | 22.01.2020. 17:25 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH održalo je u Gornjem Vakufu – Uskoplju sjednicu na kojoj je, u okviru razmatranja aktuelne političke situacije, još jednom afirmisalo multietničku strukturu SDP-a, antifašističko opredjeljenje, te tekovine ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Vladavina prava, ravnopravnost svih građana na području cijele Bosne i Hercegovine i garantiranje ljudskih prava i sloboda nemaju alternative, ukoliko želimo opstanak Bosne i Hercegovine.

Prvi korak na tom putu su lokalni izbori. U okviru priprema za lokalne izbore razmatran je Sporazum o zajedničkom nastupu SDP BiH, Naše stranke, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste na predstojećim lokalnim izborima.

Članovi Predsjedništva su ovaj Sporazum ocijenili dobrom početnom osnovom za bolju saradnju nabrojanih stranaka, podrškom zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike na području Kantona Sarajevo, ali i u ostalim djelovima BiH gdje su zastupljene ove stranke. Naznačeno je kako će ovaj Sporazum biti ponuđen i drugim strankama. Ključnu ocjenu i dogovor o saradnji na lokalnom nivou, kad je u pitanju implementacija Sporazuma, imaju lokalne organizacije SDP širom Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo smatra skandaloznim činjenicu da je po nalogu bračnog para Izetbegović zabranjeno održavanje prijeko potrebne tematske sjednice federalnog Parlamenta o stanju na KCUS-u. O katastofalnom stanju na ovom Kliničkom centru građani su odavno upoznati, ali za SDA je očito nebitno sve osim profitiranja na pacijentima. Naglašeno je kako će zastupnici SDP BiH, u saradnji sa ostalim zastupnicima iz partnerskih stranaka, ponovo tražiti što hitnije održavanje sjednice sa ovom tematikom.

Na sjednici je bilo riječi i oko izmjena Izbornog zakona BiH, a ukoliko se pokaže da je prijedlog najavljenih izmjena Izbornog zakona od strane HDZ BiH i SDA diskriminatoran i antievropski, rečeno je da takve izmjene nikada neće dobiti podršku Socijaldemokratske partije BiH.

Članovi Predsjedništva su dali punu podršku dosadašnjem radu Vlade Kantona Sarajevo koja je postala primjer kako je interes građana na prvom mjestu te primjer kako bi sve vlade u Bosni i Hercegovini trebale raditi. Iskazano je kako je SDP ponosan na učešće u ovoj Vladi, a pogovoto na rad svojih ministara.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predsjedništvo DF-a pozvalo zastupnike 'Trojke' da ne izaberu Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjørn Arild Gramom

SDA osuđuje blokade na entitetskoj liniji, poziva EUFOR da reaguje u skladu s mandatom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo