Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 17:13 |

Nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Direktnim ispitivanjem sudskog vještaka finansijske struke Borislava Dujkovića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima.

U fokusu nalaza i mišljenja vještaka nalazili su se poslovni odnosi između kompanije "Bosnalijek“ i firmi "Brštanica“ i "Carpe Diem“ od 1. januara 2005. do 31. decembra 2011 godine, uključujući ugostiteljske i usluge nabavke kancelarijskog materijala, sitnog inventara i tekućeg održavanja, te usluge organiziranja prijevoza...

Prema mišljenju tog vještaka, ukupna šteta za Bosnalijek odnosno troškovi koji nisu trebali nastati, ili se ne mogu ekonomski opravdati, a što je nastalo u sklopu spomenutih poslovnih aranžmana, iznosi 14.885.043 KM.

Brojne „sporne i sumnjive poslove“ ilustrirao je konkretnim primjerima, pa je tako, analizirajući analitičke si sintetičke kartice, kao i određenu dokumentaciju (fakture, narudžbenice...) naveo slučajeve u kojima je registrirao razliku u cijeni od 15.000, odnosno 5.200 KM.  

Kako je naveo, posljedica je to posredovanja i prikazivanja/fakturisanja viših troškova u odnosu na stvarne, tako da je troškove, koje je objektivno i u skladu s ranijim Ugovorom (iz 2002. godine) trebala da snosi „Brštanica“, ili u drugim slučajevima „Carpe Diem“, u stvarnosti snosila farmaceutska kompanija Bosnalijek.

Vještak je detaljno elaborirao i usluge prijevoza koje su za Bosnalijek organizirane uz posredovanje dviju spomenutih firmi i pored toga što je ova kompanija imala vlastitu službu za nabavke.

Analizom tih poslova utvrđeno je, također, kako su prvobitne cijene iskazane putem ponude određenog poslovnog subjekta/prijevoznika, enormno uvećavane prefakurisanjem od Bosnalijekovih dobavljača (spomenutih dviju firmi).

Ostatak ispitvanja vještaka Dujkovića odnosio se na izgradnju apartmanskog naselja Babin do na Bjelašnici u čemu se firma Brštanica pojavljuje kao izvođač radova, iako nije ni tehnički ni kadrovski bila kapacitirana za tu svrhu.

Izlaganje vještaka propraćeno je nizom prigovora odbrane, od primjedbe da odbrana ne raspolaže identičnim nalazom i opaski da vještak nikada nije ušao u spomenute firme, odnosno da je radio isključivo na temelju dokumentacije iz tužiteljskog spisa, do prigovora na (ne)zakonitost određenih dokaza/zaključaka, budući da se, kako su naveli, radi o nalazima koji nisu 'pokriveni' naredbama Tužiteljstva.    

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Konkretno, akteri ovog slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem preduzeća ‘Bosnalijek’ u inkriminiranom periodu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo