Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 16:09 |

Delegacije Vlade ZDK u posjeti općini Usora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na čelu sa premijerom Mirzom Ganićem, boravila je u posjeti općini Usor na poziv općinskog načelnika Zvonimira Anđelića.

Na sastanku u sjedištu općinske administracije istaknuto je da dva nivoa vlasti imaju dobru saradnju, te da su proteklih godina napravljeni značajni iskoraci u razvoju infrastrukture u toj najmanjoj općini u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ganić je rekao da usmjeravaju značajna sredstva u lokalne zajednice, posebno za razvoj infrastrukture, ali i kroz finansiranje prosvjete, zdravstva, policije i drugih ustavnih obaveza.

- Politika Vlade Zeničko-dobojskog kantona je ravnomjeran razvoj svih općina. Usora je mala općina koja posljednjih nekoliko godina ide putem razvoja i drago mi je da su građani zadovoljni, a u tome imaju našu podršku - kazao je Ganić.

Navedeno je da je u 2019. za vodne projekte na području te općine iz kantonalnog budžeta je izdvojeno 200.000 KM, a poljoprivrednici su povukli oko 80.000 KM iz programa poticaja. Za stipendiranje studenata izdvojeno je 240.000 KM, što je četiri puta više nego 2014., a finansirani su i vrijedni projekti u oblasti socijalne zaštite.

Također, Vlada je sa 200.000 KM pomogla izgradnju mosta preko rijeke Usore, koji je u završnoj fazi. Izdvojeno je i 100.000 KM za izgradnju nove sportske dvorane, projektovane vrijednosti 1,2 miliona KM, a plan je da se u 2020. izdvoji dodatnih 200.000 KM. Vlada je pomogla i projekt izgradnje kanalizacije u naselju Žabljak, a u ovoj godini izdvojit će još 120.000 KM.

Od posebnog značaja za Općinu Usora je izvršena prekategorizacija lokalne ceste u regionalni put, što je istovremeno urađeno i s putem Zenica - Babino, a čije će održavanje ove godine preuzeti Kantonalna direkcija za ceste ZDK.

Načelnik Anđelić je izjavio da će to omogućiti da izdvoje značajnija sredstva za kvalitetnije održavanje mreže lokalnih puteva.

- Naš prioritet u narednom periodu je završetak sportske dvorane i izgradnja zgrade dječijeg vrtića, kao i završetak kanalizacione mreže u Žabljaku - dodao je Anđelić.

Na sastanku je istaknuto da je u posljednjih nekoliko Usora napravila iskorak u razvoju poslovnog ambijenta, a potvrda je i povećan broj zaposlenih sa 760 na oko 2.000 radnika za četiri godine od kojih bar polovina dolazi iz susjednih općina. 

Premijer i članovi Vlade obišli su gradilište novog mosta preko Usore, kao i gradilište sportske dvorane, a upriličena je i posjeta pogonima kompanija metalne industrije "Ćosić-Promex" i "Preis Usora", saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo