Ekonomija     | 22.01.2020. 15:06 |

Košarac opredijeljen za saradnju s nadležnim entitetskim ministarstvima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izrazio je danas opredjeljenje za saradnju s nadležnim entitetskim ministarstvima, najavljujući sastanke s nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Tokom susreta s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem kazao je da će afirmirati otvoreni dijalog i model visokog stepena usaglašavanja stavova institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Predložio je zajednički rad na usaglašavanju strateških normativnih i zakonskih akata prije nego što ti dokumenti budu upućeni na razmatranje u Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH kako bi se osiguralo da ti akti budu brže usvajani.

Delegacija entitetskog ministarstva informirala je ministra Košarca o pitanjima koja treba riješiti kada je zakonska regulativa u pitanju, s fokusom na zakonska rješenja koja reguliraju veterinarstvo, poljoprivredu, hranu i vino.

Naglašena je potreba za harmonizacijom zakonskih propisa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nakon čega bi ih bilo moguće kompilirati na državnom nivou uz uvažavanje entitetskih nadležnosti.

Učesnici sastanka konstatirali su da je, uz uvažavanje definiranih politika, neophodno normativno urediti određene oblasti iz oblasti direktiva Evropske unije, da bi se mogla koristiti sredstva koja su potencijalno na raspolaganju BiH.

Razgovarano je i o aktivnostima na povlačenju IPARD sredstava, te je konstatirano da što hitnije treba otkloniti postojeći zastoj da bi domaći poljoprivredni proizvođači mogli da koriste taj važan mehanizam pomoći, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu