Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 13:02 |

Biskup Tomo Vukšić imenovan nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. siječnja (FENA) - Vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini mons. Tomu Vukšića papa Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, objavio je u srijedu Tiskovni ured Svete Stolice, kojeg je prenijela kta.

Mons. Tomo Vukšić rođen je 9. siječnja 1954. godine u Studencima. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu i odslužio vojsku, bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, bio je župni vikar u katedrali u Mostaru, a zatim je postigao magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu kao i magisterij iz kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

Od 1986. do 1988. godine vršio je službu tajnika Biskupije i biskupa Pavla Žanića, a nakon toga je bio pitomac Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu i ponovno student na Papinskom orijentalnom institutu gdje je 1991. godine postigao doktorat.

Bio je također i pročelnik Teološkog instituta u Mostaru, predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku, vicerektor Bogoslovije u Sarajevu, sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji, ravnatelj KTA BK BiH te član Mješovitog povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sveti Otac Benedikt XVI. osnovao je Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu 1. veljače 2011. godine, te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. godine u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, naveo je isti izvor.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Umjesto prijema, nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Nadbiskup Vukšić umjesto božićnog prijama nastavlja praksu darivanja potrebitih

Vukšić s Radmanom razgovarao o europskom putu Bosne i Hercegovine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu