Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 12:20 |

Orašje: Održana rasprava o Nacrtu zakona o pružanju besplatne pravne pomoći

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 22.siječnja (FENA) – U Domaljevcu je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o pružanju besplatne pravne pomoći u Posavskoj županiji (PŽ) koju je, temeljem Zaključka Skupštine PŽ-a, uputilo Ministarstvo pravosuđa i uprave PŽ-a.

Dokument su predstavili direktorica Zavoda Melita Huseinović i djelatnik Ministarstva pravosuđa i uprave PŽ-a Marko Dujak, a na javnoj raspravi sudjelovali su i ministar pravosuđa i uprave u Vladi PŽ-a Pero Radić, te predsjednik Skupštine PŽ-a Blaž Župarić, navodi se na službenoj stranici Vlade spomenute županije.

U Posavskoj županiji trenutno je na snazi Zakon o pružanju pravne pomoći iz 2010.godine, a dosadašnja primjena ukazala je na postojanje određenih manjkavosti koje je neophodno ukloniti kako bi se osigurao efikasan i djelotvoran pristup pravdi.

Zavod je pravi primjer ekonomske opravdanosti, jer se radi o instituciji koja vrlo kvalitetno radi svoj posao i pruža besplatnu pravnu pomoć korisnicima svih socijalno osjetljivih kategorija, kazao je ministar pravosuđa i uprave u Vladi PŽ-a Pero Radić.

Istaknuo je kako je Zavod opravdao i svoju ekonomsku opstojnost, te izrazio nadu da će novim zakonskim okvirom ovo područje biti još bolje uređeno.

-Ušteda za građane za odvjetničke usluge po srednjoj odvjetničkoj tarifi, u protekloj godini iznosila je 68.160 maraka. Novim zakonskim okvirom proširili smo potencijalni broj korisnika. Posebno me raduje da smo predvidjeli i prava djece u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, gdje smo zaštitili djecu koja su lišena roditeljske skrbi, da imaju pravo na pravnu pomoć, jer pravo i dobro djeteta treba svima biti prioritet- naglasio je ministar Radić.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Javna rasprava o izmjeni i dopuni Regulacijskog plana 'Centralna zona rekonstrukcija' - faza III

Brčko - Javna rasprava o Centru za upravljanjem otpadom

Katić u Orašju razgovarala o izgradnji autoceste kroz ŽP i novog mosta na Savi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom