Svijet     | 22.01.2020. 10:03 |

Nova libanska vlada održava prvi sastanak

FENA Internet

BEJRUT, 22. januara  (FENA) – Nova libanska vlada održat će prvu sjednicu u srijedu, uz poruku podrške Ujedinjenih nacija, dok ministri započinju urgentni zadatak bavljenja ekonomskom krizom bez presedana.

Vlada premijera Hassana Diaba formirana je u utorak nakon što su se proiranska šiitska grupa Hezbollah i njeni saveznici usuglasili o ministarskom timu od 20  eksperata.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres sarađivat će s Diabom kako bi podržao njegovu reformsku agendu, saopćio je portparol čelnika Svjetske organizacije, ponavljajući predanost UN-a jačanju libanskog suvereniteta, stabilnosti i političke nezavisnosti.

Teško zadužena država bez efektivne je vlade otkako je Saad al-Hariri, vodeći libanski sunitski čelnik i tradicionalni saveznik Zapada i zalivskih arapskih zemalja, podnio ostavku na premijerski položaj u oktobru nakon velikih protesta širom zemlje protiv političara koji su uveli Liban u najtežu krizu od rata iz perioda 1975-90. godine.

Diaba su nominirali Hezbollah i njegovi saveznici u prošlom mjesecu.

Demonstranti su izašli na ulice Bejruta nakon što je objavljen sastav nove vlade i blokirali su ulice u nekoliko gradova koristeći automobilske gume i ostale improvizirane barijere.

Novi ministar finansija Ghazi Wazni uzjavio je u utorak da je Libanu očajnički potrebna strana pomoć. On je opisao predstojeće dospijeće duga u stranoj valuti kao „vatrenu loptu“, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo