Ekonomija     | 22.01.2020. 08:42 |

Sindikat Zenicatransa traži očitovanje granskog Sindikata saobraćaja i veza FBiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. januara (FENA) – Sindikat JKP Zenicatrans-prevoz putnika pripema žalbu Kantonalnom sudu Zenica na presudu Općinskog suda Zenica, ali traži da se o dešavanjima u tom preduzeću i sudskom postupku koji je vođen izjasni i Glavni odbor Samostalnog sindikata saobraćaja i veza Federacije Bosne i Hercegovine - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan.

On napominje da  je njihov član u tom tijelu Sead Kotorić uputio i zvaničan dopis, pa očekuju da će sjednica Glavnog odbora biti održana najkasnije do petka, 24. decembra.

 -To je važno i zbog toga jer je naš granski sindikat u naslovu tužbe koju je pokrenula Gradska uprava Zenica.Mi od njih tražimo izjašnjavanje i, ako ništa drugo, da nam ovog puta izdaju punomoć da možemo sami angažirati advokatsku kuću da nas zastupa u ovom procesu - kaže Sarvan, te napominje da u ponedjeljak uopće kao svjedoci nisu mogli ni pristupiti raspravi u Općinskom sudu Zenica, jer nisu imali ovlaštenog zastupnika.  

On napominje da sve što je u njihovoj moći i da im je svaka vrsta pomoći dobrodošla. Zahvalni su, ističe Sarvan, predsjedniku Sindikata kompanije „ArcelorMittal“ Zuhdiji Kapetanoviću.

Kapetanović je jučer ponovo došao na Autobusku stanicu Zenica koja je blokirana od 31. decembra prošle godine te na kojoj 18 radnika Zenicatransa od nedjelje ponovo štrajkuje glađu.  

-Ljudi su i dalje u štrajku glađu. Vidjet ću šta se može uraditi da ih nagovorim da osustanu od daljnjeg štrajka, mada sumnjam da ću išta uspjeti. Moja je dužnost i obaveza da im pružim svaku vrstu podrške pa čak i da ih odgovorim od ovog što sada rade.Vidjet ćemo šta će oni odlučiti, jer sve je do njih, nije do mene - kaže Sarvan.

On dodaje kako se po medijima spominje da je Gradska uprava spremna isplatiti tri zaostale plaće iz prošle godine i izvršiti uplatu doprinosa, ali da „niko ne spominje pokretanje autobusa i spas preduzeća“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo