Regija     | 21.01.2020. 19:55 |

Srbija ima spremnih ukupno pet pregovaračkih poglavlja s EU - ministrica

FENA Agencije

BEOGRAD, 21. siječnja (FENA) - Srbija je, na početku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Europskoj komisiji (EK) službeno podnijela još jednu pregovaračku poziciju u poglavlju 27 - okoliš i klimatske promjene, izjavila srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Naglasila je da Beograd sada ima ukupno spremnih pet pregovaračkih poglavlja.

Srbija na taj način "pokazuje ozbiljnost, istrajnost i dosljednost u procesu reformi i opredjeljenju za europske integracije", priopćeno je poslije današnje sjednice Vlade Srbije.

Po riječima ministrice Joksimović, riječ je "o veoma zahtjevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz sudjelovanje 28 institucija", te da je riječ "najkompleksnijem dokumentu s više od 1600 stranica, koji je dosad Srbija predstavila Europskoj uniji", prenosi Hina.

Ministarstvo za zaštitu okoliša istaknulo je da pregovaračka pozicija 27 sadrži ukupno 14 priloga u čijoj izradi je sudjelovalo 150 predstavnika iz 28 institucija i državnih organa, te da je obrazložen financijski okvir za aktivnosti u narednom razdoblju, kako bi Srbija dosegnula standarde EU na polju zaštite okoliša.

Joksimović je ocijenila da je novo pregovaračko poglavlje pripremljeno "zahvaljujući dobrom koordiniranju s predstavnicima EK" te "velikoj energiji i taktičnosti" koju je vlada pokazala nakon procesa screeninga.

Pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi, po njezinoj ocjeni, "u pravom trenutku", to jest u vrijeme formuliranja europskog „Zelenog dogovora“, praćenog Investicijskim planom, koji je predsjednica Komisije Ursula von der Layen predstavila 14. siječnja u Strasbourgu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo