Svijet     | 21.01.2020. 14:51 |

Sjeverna Koreja najavila nastavak nuklearnih proba

FENA Internet

ŽENEVA, 21. januara (FENA) - Sjeverna Koreja saopćila je u utorak da se, s obzirom na to da su Sjedinjene Države ignorirale rok do kraja godine za nuklearne razgovore, više ne osjeća vezanom svojim obavezama, među kojima su i prekid nuklearnih proba i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih projektila.

- Više ne uviđamo razlog da budemo jednostrano vezani obavezama koje ne poštuje druga strana - izjavio je Ju Yong Chol, savjetnik u sjevernokorejskoj misiji u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, na konferenciji UN-a o razoružanju.

Govoreći kao posrednik Narodne Demokratske Republike Koreje (PDRK), on je optužio Sjedinjene Države da primjenjuju "najbrutalnije i najnečovječnije sankcije", dodajući: "Ako SAD nastave da ustrajavaju u takvoj neprijateljskoj politici prema DPRK, nikada neće biti denuklearizaacije Korejskog poluotoka".  

Ukoliko SAD pokušaju da provedu jednostrane zahtjeve i ustrajavaju na uvođenju sankcija, Sjeverna Koreja možda će biti prinuđena da potraži novi put - izjavio je Ju, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'