Ekonomija     | 21.01.2020. 14:01 |

Bevanda s veleposlanicima Slovenije i Katara o poboljšanju ekonomske suradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u odvojenim susretima veleposlanicu Slovenije u BiH Zoricu Bukinac i veleposlanika Katara u BiH Sultana bin Ali Al-Khatera, a osnovne teme razgovora bile su jačanje ekonomskih veza i privlačenje investicija u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je u razgovoru s veleposlanicom Slovenije Zoricom Bukinac da su odnosi dvije zemlje dobri u svim oblastima, te da se vlasti u BiH trude da stvore ambijent za strana ulaganja tako što, između ostalog, preuzimaju standarde Europske unije.

Veleposlanica Bukinac naglasila je da će BiH uvijek biti prioritet za njenu zemlju odakle nastoje pomoći da se nastavi proširenje EU pridruživanjem zemalja zapadnog Balkana te da BiH što prije dobije status kandidata.

Sugovrnici su se složili da su nužne reforme u svim segmentima društva kako bi se poboljšali uvjeti rada poslovnoj zajednici  u BiH  i kako bi se privukle strane investicije.

Stvaranje boljih uvjeta za privlačenje stranih investicija bila je tema sastanka i s veleposlanikom Katara koji je posebno naglasio interes za ulaganja u bankarski sektor. 

Ministar Bevanda naglasio je tijekom sastanka s veleposlanikom Al-Kheterom da postoji ustavna nadležnost za pojedine oblasti poslovanja, ali i zakonski okvir za određene poslovne olakšice kako što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Katara što stvara mogućnost bolje suradnje.

Na sastanku je naglašeno da su nadležnosti iz domena gospodarstva uglavnom na entitetskoj razini te treba i kroz gospodarske komore uspostavljati suradnju među gospodarstvenicima, ali i kroz poslovne forume koji se održavaju u obje zemlje.

Veleposlanici su čestitali ministru Bevandi na ponovnom imenovanju za ministra financija i trezora BiH te su se interesirali za aktualnu političku situaciju i buduće aktivnosti koje se, uglavnom, temelje na usvajanju proračuna za ovu godinu i ispunjavanja obveza iz Programa reformi, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bevanda na sastanku s čelnicima Saudijskog fonda

Čović - Bukinac: Žurno jačanje zdravstvenih i ekonomskih kapaciteta

Predsjedavajući Tegeltija s ambasadoricom Republike Slovenije u BiH Bukinac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo