Stranačke aktivnosti     | 21.01.2020. 13:31 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, inicirala je tematsku sjednicu o pravosuđu u BiH uz izričit zahtjev da joj prisustvuje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Njena inicijativa je prihvaćena.

Milan Tegeltija i Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, dosad su slične zahtjeve parlamentaraca ocjenjivali kao ugrožavanje nezavisnosti pravosuđa. Lepić kaže da oni zamjenjuju teze: „Nezavisnost pravosuđa ugrozio je VSTV na čelu s gospodinom Tegeltijom. Parlament BiH pravosuđu pokušava vratiti kredibilitet. Misija VSTV-a je da osigura profesionalno, nezavisno i nepristrasno pravosuđe s ciljem da svaki građanin ima jednak pristup pravdi i bude jednak pred zakonom. Nema građanina u BiH koji vjeruje da je VSTV u sadašnjem sastavu sposoban da tu misiju provodi u djelo. Naše pravosuđe je preopterećeno aferama a u neke od glavnih uključeni su i članovi VSTV-a. Najpoznatija je 'potkivanje' zahvaljujući kojoj je gospodin Tegeltija postao poznat cjelokupnoj bh. javnosti.

Tu su i brojne druge koruptivne afere, zatim afere u vezi s podnošenjem imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, ocjenjivanjem rada te postupkom imenovanja sudija i tužilaca.

Osim građana, sumnju u VSTV izrazila je i međunarodna zajednica. Prisjetimo se pisma Misije OSCE, Ambasade SAD-a i Delegacije EU VSTV-u u kojem se izražava zabrinutost upravo zbog gore navedenih stvari. Nepovjerenje međunarodne zajednice u VSTV najjasnije je izraženo u izvještaju stručnjaka za vladavinu prava kojeg je u decembru prošle godine u Briselu predstavio Reinhard Priebe Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine.

Ukratko, VSTV nema uporište više ni u čemu osim u samovolji vlastitog predsjednika koji tu samovolju proglašava nezavisnošću.“

Zastupnica Marinković Lepić posebno problematičnom smatra činjenicu da se Tegeltija nije pojavio na sjednici Zastupničkog doma PS BiH kad je tom tijelu podnesen izvještaj o radu  VSTV-a. Na toj sjednici svi su se zastupnici negativno izjasnili o izvještaju. To je razlog zašto posebno insistira na njegovom pojavljivanju na tematskoj sjednici:

„Gospodin Tegeltija mora da da odgovore o aferama u pravosuđu, jer je VSTV odgovoran za cjelokupno pravosuđe, ali i o onima koje se odnose lično na njega i članove VSTV-a. Mora da da odgovore da li se uopšte krenulo i dokle se došlo s ispunjavanjem zahtjeva koje pred BiH postavlja Priebeov izvještaj, a prije svega s vraćanjem povjerenja građana u pravosudne institucije. Posebno me zanima koliko bi na povratak tog povjerenja uticala njegova ostavka.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana