Bosna i Hercegovina     | 21.01.2020. 11:55 |

FBiH - Rast koncentracija zagađujućih materija u zraku danas i sutra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Kvalitet zraka u ponedjeljak, na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH je bio znatno bolji nego prethodnih dana.

Prekoračenja graničnih vrijednosti sumpor dioksida i lebdećih čestica ipak su zabilježena u Visokom, Ilijašu, Zenici, Živinicama, Tuzli i Jajcu.

Ipak, koncentracije nisu dostizale nivoe kakvi su zabilježeni prethodnim danima, a u navedenim gradovima je bilo i perioda sa čistim zrakom.

U Sarajevu i Goraždu nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti.

Jutros, kvalitet zraka uglavnom zadovoljavajući - čist do umjereno zagađen, sa izuzetkom relativno visokih koncentracija sumpor dioksida u Zenici i Živinicama te lebdećih čestica u Visokom, Tuzli i Lukavcu.

Stabilna atmosferska slika bez vjetra i padavina će usloviti vraćanje temperaturne inverzije u dolinama i kotlinama Bosne pa se očekuje rast koncentracija zagađujućih materija u zraku danas i sutra, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Takav trend, uz moguće oscilacije u četvrtak, bi trebao potrajati do vikenda, kada se očekuje sličan scenario kakav je bio prethodnog vikenda.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zrak jutros relativno čist osim na području Tuzlanskog kantona

Značajno poboljšanje kvaliteta zraka

FHMZ - I danas umjereno visoke koncentracije polutanata u zraku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta