Bosna i Hercegovina     | 21.01.2020. 09:35 |

Sindikat Zenicatransa žalit će se na presudu suda, nastavlja se blokada i štrajk

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. januara (FENA) - Radnici JKP Zenicatrans-prevoz putnika nastavljaju blokadu Autobuske stanice Zenica, a 18 njihovih kolega i štrajk glađu u holu te stanice, koji su počeli u nedjelju, 19. januara.

Blokada stanice, koja je počela 31. decembra prošle godine, kao i štrajk glađu, koji je "odmrznut“ u nedjelju, nisu prekinuti ni uprkos odluci Općinskog suda Zenica koji je jučer presudio da je štrajk nezakonit.

Sud je tom presudom i naložio da, kako u naslovu stoji, optuženi Samostalni sindikat saobraćaja i veza Federacije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, odnosno Sindikalna podružnica Zenicatrans iz Zenice, osim prekida štrajka i deblokade stanice u roku od 15 dana, u istom terminu trebaju platiti i troškove sudskog postupka u iznosu od 1.440 KM.

-Mi nastavljamo sa svojim dosadašnjim aktivnostima. Radnici koji su u štrajku glađu, samo piju vodu i koriste cigarete. Za sada dobro podnose, ali se već osjeti iscrpljenost. Što se tiče presude, još nismo dobili otpravak tako da ćemo se očitovati nakon što ga dobijemo. Angažovat ćemo pravnike i zvanično se očitovati o presudi - kaže predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

On navodi da nikada nisu ni kazali da su stupili u štrajk, nego da su bili prinuđeni obustaviti rad zbog blokade računa te nedostatka goriva i sredstava za rad preduzeća.

Sarvan ističe da, zbog činjenice da im iz Sarajeva nije stigao advokat njihovog granskog Sindikata niti punomoć za njihovog advokata, jučer nisu mogli ni iznijeti odbranu pred Općinskim sudom u Zenici.   

- Na odluku koju je Općinski sud donio, kako smo dobili informaciju, ima pravni lijek i mi ćemo ga iskoristiti te u tih 15 dana uložiti žalbu Kantonalnom sudu Zenica - najavljuje on.

Sarvan je zadovoljan viješću iz Gradske uprave da se traži hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice, na kojoj bi trebalo da se usvoji gradski budžet za 2020. godinu ili Odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Konobari i kuhari iz BiH spremaju se za sezonu u Hrvatskoj, plate iznad 2.000 eura

Bh. radnike najviše traže Hrvatska i Njemačka, a domaći poslodavci radnike iz Turske i Bangladeša

Hrvatska: Policajac pod istragom jer je preko granice puštao strane radnike bez dozvole

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo