Svijet     | 20.01.2020. 16:33 |

Norveška ministrica finansija podnijela ostavku zbog povratka članice ISIL-a

FENA Internet

OSLO, 20. januara (FENA) – Norveška ministrica  finansija Siv Jensen i njena desničarska Napredna stranka podnijet će ostavku u vladi zbog odluke vlade da pomogne u vraćanju žene osumnjičene za povezanost s radikalnom grupom Islamska država u Norvešku, saopćila je Jensen u ponedjeljak.

Ostavka lišava konzervativnu premijerku Ernu Solberg  parlamentarne većine i mogla bi zakomplicirati vladanje zemljom, ali Solberg još planira ostati na položaju kao čelnica manjinske vlade.

-  Uvela sam nas u vladu i sada iz nje izvodim svoju stranku – izjavila je Jensen na  konferenciji za novinare.

- Bilo je previše kompromisa - kazala je Jensen, dodajući da želi blizak dijalog s premijerkom u budućnosti.

Vrijednost norveške krune ostala je uglavnom nepromijenjena nakon objave.

Premijerka Erna Solberg izjavila je da će ostati na čelu manjinske trostranačke koalicije.

Većina norveških vlada od 1970-ih godina vladala je s manjinom u parlamentu, uključujući i Solberg između 2013. i januara 2019.

 Ostavka Jensen izazvana je odlukom, objavljenom u prošloj sedmici, da će Norvežanka i njeno dvoje djece dobiti pomoć da se vrate u Norvešku iz Sirije kako bi jedno od njene djece moglo primiti medicinski tretman.

Žena, koja je napustila Norvešku 2013., uhapšena je po povratku u zemlju pod sumnjom da je bila članica islamske militantne grupe koja je nakratko kontrolirala teritoriju veličine Britanije širom  Iraka i Sirije.

Iako je Napredna stranka ponudila da pomogne djeci, populistička stranka nastoji uskratiti bilo kakvu vladinu pomoć odraslima koji žele da se vrate kućama nakon pristupanja Islamskoj državi i ženama koje se vjenčaju za strane borce.  

Odluka da li da se pomogne ženama u vezama s Islamskom državom koje se vraćaju iz Sirije izazvala je kontroverze u Evropi, uključujuči i Finsku, gdje je nedavno imenovana vlada podnijela kompromisan prijedlog da se svaki slučaj rješava pojedinačno.

Norvežanka, koja nije imenovana, negirala je optužbe protiv nje i izjavila je da će u potpunosti sarađivati s policijom tokom istrage, saopćio je njen advokat.

Odlazak Jensen, skupa sa šestero ostalih ministara Napredne stranke, ostavlja Solberg s brojnim nepopunjenim  ministarskim pozicijama, uključujući i položaj ministra nafte i energetike koji bi nadzirao najveću zapadnoevropsku naftnu i gasnu industriju, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Cvijanović - Roswall: Nastaviti reformske procese u BiH

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo