Bosna i Hercegovina     | 20.01.2020. 16:41 |

Košarac i ambasador Ivancov o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Rusije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova, sa kojim je razgovarao o razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Sagovornici su ocijenili da BiH i Ruska Federacija imaju dobru i stabilnu saradnju, te da postoji obostrani interes za unapređenje odnosa u svim segmentima, posebno u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i nauci.

Ministar Košarac i ambasador Ivancov fokusirali su se na ugovorno regulisanje bilateralnih odnosa BiH i Ruske Federacije. U tom kontekstu, istaknuli su da je izuzetno značajno što prije finalizirati i aktivirati niz bilateralnih dokumenata i memoranduma između dvije zemlje, s fokusom na one koji reguliraju oblast slobodne trgovine, turizma, te zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Na sastanku je razgovarano o obimu trgovinske razmjene, te povećanom izvozu voća iz BiH u Rusiju, kao i mogućnosti formiranja radne grupe za poljoprivredu između dvije zemlje. 

Akcenat je stavljen i na mogućnost izvoza proizvoda životinjskog porijekla, odnosno mesa i mlijeka u Rusiju. S tim u vezi, ministar Košarac rekao je da podržava ponovni dolazak inspektora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor u BiH, koji bi trebalo da na terenu izvrše pregled objekata i farmi u cilju odobravanja izvoza proizvoda životinjskog porijekla u Rusiju.

Sagovornici su se osvrnuli i na oblast energetike, kao važan dio bilateralnih odnosa dviju zemalja. Istaknuli su da je u okviru radne grupe za energetiku između BiH i Ruske Federacije potrebno raditi aktivnije na ubrzanju procesa kako bi se došlo do rješenja u obostranom interesu.

U tom kontekstu, ministar Košarac je naglasio da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koordinirati aktivnosti između drugih nivoa vlasti, te da je izuzetno važno voditi računa o interesima entiteta i privredne zajednice u BiH - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'