Bosna i Hercegovina     | 20.01.2020. 16:16 |

ZDK - Razmotriti mogućnost većih izdvajanja za ortopedska pomagala RVI

FENA Saopćenje

ZENICA, 20. januara (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić razgovarao je s delegacijom kantonalnog Saveza ratnih vojnih invalida o problemima te populacije s fokusom na nabavku ortopedskih pomagala.

Savez ratnih vojnih invalida traži da se povećaju izdvajanja i time napravi dodatni iskorak u odnosu prema toj populaciji, a prije svega stvore uvjeti za češću zamjenu i nabavku kvalitetnijih ortopedskih pomagala.

Na prijedlog premijera Ganića, dogovoreno je da se formira radna grupa koja će sagledati mogućnosti za povećanje izdvajanja za te namjene te utvrditi pravila i propise kojima će se onemogućiti zloupotrebe u toj oblasti.

Radnu grupu trebalo bi da čine ministri za boračka pitanja i zdravstvo, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja te predstavnik Saveza ratnih vojnih invalida.

Sa sastanka je upućen apel direktorima zdravstvenih ustanova u ZDK, posebice domova zdravlja i drugih ustanova čiji su osnivači lokalne vlasti, da ratnim vojnim invalidima daju prednost i prioritet prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

Ortopedska pomagala u ZDK koristi oko 5.000 zdravstvenih osiguranika, među njima i veliki broj ratnih vojnih invalida, a u nabavci pomagala značajnim sredstvima učestvuje i Zavod zdravstvenog osiguranja.

- Na današnjem sastanku delegaciju je predvodio predsjednik Jusuf Rakman i čelnici općinskih organizacija u Tešnju, Brezi i Kaknju. Sastanku su prisustvovali ministri za zdravstvo i boračka pitanja Adnan Jupić i Fahrudin Čolaković, direktor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Omer Škaljo te pomoćnica direktora ZZO-a Indira Mundžić - saopćila je Press služba ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana