Ekonomija     | 20.01.2020. 15:10 |

Privrednici ZDK-a predstavit će se na 11. SBF-u 2020

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. januara (FENA) – Zenički i privrednici iz drugih općina Zeničko-dobojskog kantona prisustvovali su prezentaciji u sklopu koje je najavljena 11. međunarodna poslovno-investicijska konferencija "Sarajevo Business Forum 2020“ (SBF), koja će se ove godine biti održana od 8. do 10. aprila.

BBI banka, koja je i organizator tog poslovnog susreta u Sarajevu, današnju je prezentaciju u Zenici organizirala u saradnji s Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine i ZDK-a te Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA.

-Svim privrednicima i predstavnicima lokalnih zajednica želimo da ponudimo učešće na ovom velikom eventu, da već od sutra kandiduju što više projekata koji će biti prezentovani na SBF-u. ZDK je poznat kao kanton koji je najveći izvoznik od svih kantona, a značajan dio izvoza odnosi se i na metaloprerađivačku industriju pa, s obzirom i na to, jedan od panela na SBF-u bit će posvećen i toj grani. To je prilika predstavnicima i firmama da se prezentuju i iskoriste priliku koju nudi Forum - kaže rukovodilac Odjela za mala i srednja preduzeća u BBI banci Almir Alagić.

Navodi da su prošle sedmice slične prezentacije organizirali i u Tuzili i Tešnju, a u narednom će periodu to učiniti i u drugim bh. gradovima.

Predsjednica Privredne komore ZDK Dijana Babić najavila je kako će privrednici iz tog kantona iskoristiti priliku da se predstave na SBF-u.

-Ovo je prava prilika da prezentiramo potencijale ZDK-a, s obzirom da je to i prilika da se nađemo u fokusu investitora iz jugoistočne Evrope, a u cilju regionalnog razvoja i razvoja države BiH. Mi u ZDK-u možemo reći da doista imamo potencijale koji su interesantni investitorima jugoistočne Evrope - smatra Babić.

Ističe da je ZDK lider u izvozu, a u prvih devet mjeseci 2019. godine firme iz ZDK-a izvezle su roba u vrijednosti od 2.830.000.000 KM ili 25,1 posto učešća u ukupnom izvozu FBiH, odnosno 17,1 posto učešća u ukupnom izvozu BiH.

-Naši strateški sektori su metaloprerada, drvoprerada, tekstil i koža, a ne smijemo zanemariti ni prehrambenu industriju, sa svojim potencijalima - kazala je Babić.

Najvećih 70 kompanija iz ZDK-a, napominje, ostvaruju reprezentativne rezultate na domaćem i inostranim tržištima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Otvorena online registracija za 13. Sarajevo Business Forum

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo