Bosna i Hercegovina     | 20.01.2020. 14:55 |

Podrška proširenju EU jedan od ciljeva češkog predsjedavanja Višegradskom grupom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Češke Republike u Bosni i Hercegovini Ivane Hlavsove.

Tokom susreta Komšić je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku koju Češka, bilateralno i kao članica Višegradske grupe, daje Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. 

Naglasio je da je za BiH veoma značajna podrška i ubuduće, posebno u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, nakon što se ispune mjere i preporuke iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasadorica Hlavsova je iskazala opredijeljenost Češke za nastavak kontinuirane podrške BiH na evroatlantskom putu, dodajući da je upravo podrška proširenju Evropske unije jedan od glavnih ciljeva češkog predsjedavanja Višegradskom grupom.

Tokom susreta je naglašeno da su bilateralni odnosi BiH i Češke dobri i bez otvorenih pitanja te je posebno istaknuta uspješna saradnja u oblasti obrazovanja i kulture, ali je rečeno da postoji potreba za unapređenjem ekonomskih odnosa.

Dobri odnosi dvije zemlje, rečeno je, zasnovani su na historijskim, jakim i dugotrajnim vezama, posebno zbog činjenice da u BiH živi stara češka zajednica, kao i da bh. građani dugi niz godina žive u Češkoj, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Komšić: Izmjene izbornog zakona dobre za poštenije izbore, sada se posvetiti drugim zakonima

Komšić: Odlazak književnog velikana Abdulaha Sidrana veliki gubitak za naše društvo i državu

Komšić: Odlična vijest za našu zemlju, hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo