FENA biznis     | 20.01.2020. 12:09 |

Započinje realizacija SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća u BiH

FENA Saopćenje

Potpisivanjem ugovora između UNDP-a BiH i Deloittea BiH otvoren je proces prijava za sudjelovanje u ekskluzivnom inovacijskom programu UNDP-a u BiH - SDG Acceleratoru za mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH. Poziv firmama ostaje otvoren do 5. februara 2020. godine.

SDG Accelerator za MSP je projekat UNDP-a originalno razvijen u Danskoj koji se sprovodi uz angažman domaćih i međunarodnih eksperata konsultantske kompanije Deloitte.

SDG Accelerator za MSP ima za cilj ubrzati poslovna rješenja bazirana na Ciljevima održivog razvoja (SDG), te podrazumijeva rad sa 5 preduzeća koja će kroz angažman vrhunskih domaćih i inostranih stručnjaka dobiti podršku, smjernice i sveobuhvatnu metodologiju za razvoj novih proizvoda, usluga ili poslovnih modela baziranih na ciljevima održivog razvoja. Također, preduzećima će se pružiti pomoć u komuniciranju i obuci zaposlenih da integrišu održivi razvoj kroz interne kampanje i aktivnosti.

 “Mala i srednja preduzeća su pokretač privrede. UNDP-ova iskustva u radu sa MSP u Danskoj su nam inspiracija i vodilja za SDG Accelerator u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sva zainteresovana mala i srednja preduzeća da se prijave i budu dio Acceleratora. Zadovoljstvo nam je da kroz saradnju sa Deloitteom isti kvalitet usluge ponudimo privatnom sektoru u BiH.” – izjavio je Sukhrub Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne koordinatorice UNDP-a u BiH.

 Kompanije koje budu dio SDG Acceleratora će kroz šestomjesečno “inovacijsko putovanje” razviti barem jedno rješenje koje se bazira na održivom razvoju, bilo da je to proizvod, usluga ili poslovni model. Također, kompanije će dobiti podršku u prenošenju svog rada na SDG-evima u internu komunikaciju, te u aktivnostima usmjerenim na jačanje svijesti o SDG-ovima i podršku angažmanu zaposlenika za njihovo postizanje. Sav napredak i rezultati SDG Acceleratora će biti prezentovani široj javnosti kako bi služili kao inspiracija za ostale male i srednje kompanije koje žele inovirati i ojačati svoje poslovanje radeći sa SDG-ovima.

“Zadovoljstvo nam je što ćemo imati priliku doprinijeti ovako značajnom projektu i radujemo se radu sa bh. kompanijama koje prepoznaju da ciljevi održivog razvoja zaista podstiču i pokreću inovacije i rast kompanija, jačaju njihovih vrijednosti, te privlače nove talente, klijente i investitore. Procjenjuje se da nijedna ozbiljna kompanija neće moći poslovati na globalnom tržištu od 2030. godine ukoliko ne posluje na principima održivog razvoja, jer neće biti konkurentna. Zbog toga je jako bitno da kompanije iskoriste ovu priliku i prepoznaju da, imati poslovne ciljeve koji su usklađeni sa ciljevima održivog razvoja, nije samo moguće, nego i profitabilno.” – izjavio je Sead Bahtanović, direktor Deloittea Sarajevo.

Troškovi učešća u SDG Acceleratoru bit će pokriveni od strane projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažovanje privatnog sektora u BIH koji implementira UNDP u BiH uz finansijsku podršku Vlade Švedske.  

Prijave su otvorene do  05.02.2020. godine, a zainteresovane kompanije se mogu prijaviti popunjavanjem prijavnog obrasca.

Sve dodatne informacije o programu su dostupne na: https://zamisli2030.ba/bs/sdg-accelerator/.

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Godišnja konferencija o MSP u BiH - Potaknuti kompanije da ubrzaju svoj put ka održivosti

Svjetski dan voda - Ove godine tema ubrzavanje promjena kako bi se riješila kriza s vodom

Javni poziv malim i srednjim preduzećima za sufinansiranje mjera energijske tranzicije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo