Bosna i Hercegovina     | 20.01.2020. 11:01 |

Počinioci napada na džamiju uputili izvinjenje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Nakon što je policija identificirala počinioce napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, jučer su oni u pratnji roditelja posjetili Medžlis Islamske zajednice Bosanska Dubica, javila je Mina.

U razgovoru s predsjednikom medžlisa Amirom Draganovićem, glavnim imamom Safetom ef. Beganovićem i Merzukom ef. Kozlićem, počinioci su izrazili kajanje i zatražili da im se oprosti.

- U razgovoru sa počiniocima osjetili smo istinsko kajanje i iskrene riječi izvinjenja. Nije nam drago što je došlo do  susreta ovim povodom, ali nam je drago što smo čuli riječi iskrenog kajanja i izvinjenja. Rado smo prihvatili poziv roditelja da posjete Medžlis jer ljudi su skloni griješenju, a veličinu čovjeka čini kajanje, traženja oprosta, i prihvatanje ruke izvinjenja - izjavio je za Minu glavni imam Safet ef. Beganović.

Beganović je istakao kako je potrebno graditi i održavati dobre komšijske odnose, te kako je ovaj susret s počionicima i njihovim roditeljima, u tom smislu vrlo važan. 

Iz Medžlisa su još potvrdili kako su roditelji ponudili da plate troškove sanacije štete pričinjene na džamiji.

- Nakon susreta u Medžlisu na poziv roditelja svi smo zajedno otišli na kahvu, jer kako su kazali počinioci, puno im znači da javnosti pošalju poruku iskrenog kajanja i s druge strane razumijevanja - dodao je imam Beganović.

Podsjećamo da je napad na džamiju osudio i načelnik opštine Radenko Reljić, koji je ponudio da opština sanira nastalu štetu.

Napad na Čaršijsku džamiju u kojem je razbijen prozor i oštećena fasada, desio se  13. januara ove godine. Napadi i verbalna vrijeđanja u prostoru oko ove džamije nisu rijetka pojava. Posljednji napad desio se u oktobru prošle godine. 

Džamija je izgrađena početkom 17. vijeka. Harem džamije proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Srušena je početkom agresije na BiH, 1992. godine, a obnovljena i otvorena 10. avgusta 2003. godine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Džaferović: Trebamo tražiti načine zajedničkog života, mostove saradnje (VIDEO)

Džaferović danas u posjeti Bosanskoj Dubici

Džaferović sutra u posjeti Bosanskoj Dubici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo