Stranačke aktivnosti     | 20.01.2020. 10:58 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

SDA KS: Za Igora Stojanovića Bošnjaci nisu građani i nemaju nikakva prava

Izjave zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Igora Stojanovića o tome da nijedan bošnjački zastupnik ne treba da bude predsjedavajući Skupštine, te da je to mjera «građanske» prirode Sarajeva, predstavljaju izraz ksenofobije.

Mirza Čelik i SDA nikada nisu rekli da predsjedavajući Skupštine, pa čak niti premijer mora biti Bošnjak, ali Igor Stojanović očigledno poručuje da Bošnjak ni po koju cijenu ne smije biti ni premijer ni predsjedavajući Skupštine. Za Stojanovića Bošnjaci očigledno nisu «pravi građani» i ne trebaju da imaju jednaka prava kao drugi, samo zato što se u Sarajevu najviše građana izjašnjavaju kao Bošnajci.

I kada je onda Mirza Čelik postavio pitanje da li da Klub Bošnjaka ima pravo potegnuti vitalni nacionalni interes, kao što je to učinila i Danijela Kristić u ime Kluba Hrvata, Stojanović je pokazao neviđen izljev mržnje, poručujući da Bošnjaci nemaju pravo na ravnopravnost. Po njemu je Sarajevo građansko samo ako Bošnjaci ne mogu obavljati rukovodeće funkcije.

Po SDA je normalno da svi građani, uključujući i Bošnjake, budu ravnopravni, i mjera građanskog nije diskriminacija ni etničke manjine ni većine. To smo i pokazali predlaganjem Marija Nenadića (Hrvat) za premijera i Mirze Čelika (Bošnjak) ili Smiljane Viteškić (Srpkinja) za predsjedavajućeg, za razliku od Stojanovića i SDP-a koji nude samo latentnu mržnju prema Bošnjacima.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo