Svijet     | 20.01.2020. 10:48 |

Deseci demonstranata ranjeni u novim protestima u Iraku

FENA Internet

BAGDAD, 20. januara (FENA) - Deseci demonstranata ranjeni su u Bagdadu i u drugim gradovima u Iraku u ponedjeljak u sukobima sa snagama sigurnosti koje su pokušale da deblokiraju ceste, saopćili su medicinski i sigurnosni izvori, dok su antivladini protesti nastavljeni nakon zatišja od nekoliko sedmica.

Na bagdadskom trgu Tayaran tokom noći demonstranti su bacali molotovljeve koktele i kamenice na policajce koji su odgovorili ispaljivanjem suzavca i bombi za ošamućivanje, saopćili su Reutersovi svjedoci.

Na sjeveru Iraka stotine demonstranata palilo je gume i blokiralo je glavne ulice u nekoliko gradova, među kojima su Nassiriya, Kerbala i Amara. Oni tvrde da premijer Adel Abdul Mahdi nije ispunio svoja obećanja među kojima je i imenovanje nove vlade prihvatljive svim Iračanima.

- Oni (snage sigurnosti) bi trebali prestati pucati i dijeliti nas. Obje strane su Iračani i zašto oni ubijaju svoju braću? – izjavila je žena koja je demonstrirala u Bagdadu i odbila da se predstavi.  

Bagdadska policija saopćila je da je uspješno deblokirala sve ceste koje su bile zatvorene „nasilnim okupljanjima“.

Masovni protesti zahvatili su Irak 1. oktobra kada su većinom mladi demonstranti pozivali na reformu političkog sistema koga smatraju izrazito korumpiranim i koji drži većinu Iračana u siromaštvu. Više od 450 ljudi poginulo je u sukobima demonstranata i policije.

Broj demonstranata je u padu, ali su protesti nastavljeni u prošloj sedmici, dok su demonstranti pokušali da iskoriste usmjeravanje pažnje na prijetnju iransko-američkog sukoba nakon američkog ubistva vodećeg iranskog generala u zračnom udaru u Iraku.

Ubistvo generala Qassema Soleimanija, na koje je Teheran odgovorio napadom balističkim projektilima na dvije iračke vojne baze, u prvi je plan stavilo uticaj nekih stranih sila u Iraku, posebno Irana i Sjedinjenih Država, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo