Regija     | 19.01.2020. 15:45 |

Đukanović: Nećemo povući Zakon o slobodi vjeroispovjesti

FENA Mladenka Krilic

PODGORICA, 19. siječnja (FENA) - Crna Gora neće povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, poručio je predsjednik te države Milo Đukanović.

Istaknuo je da masovni prosvjedi zbog Zakona, koje vidi kao u suštini političke, mada "obučene" u crkveno ruho, a naglašenim prosrpskim predznakom, ne mogu ugroziti vlast, niti politiku koju vlast vodi, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

"Da smo smatrali da taj Zakon treba da bude povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog Zakona, čuli smo u prethodne četiri godine", kazao je Đukanović.

Ovo je važno razdoblje emancipacije Crne Gore, napominje Đukanović, te dodaje kako treba stvoriti sve institucionalne pretpostavke za daljnji državni i duhovni razvoj crnogorskog društva, pa i obnovu, kako kaže, autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Ističe da je na sceni mnogo manipulacija, a osnovna je, kaže, ta da je ovaj Zakon legitimirao namjeru države da otme imovinu SPC u Crnoj Gori.

"Riječ je o brutalnoj izmišljotini i zamjeni teza", kaže Đukanović i navodi da je imovina SPC zapravo imovina države Crne Gore, a da je uzurpirana u razdoblju od 1986. do 2000. O tome, tvrdi, svjedoče "neupitne povijesne činjenice".

Zakon, dodaje, neće ugroziti vjerske slobode srpskog naroda u Crnoj Gori, niti će im uskratiti pravo da koriste crkve i manastire, koje je i do sada koristila Srpska pravoslavna crkva.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'