Svijet     | 18.01.2020. 11:43 |

Erdogan pozvao Evropu da podrži turske poteze u Libiji

FENA Internet

ISTANBUL, 18. januara  (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Evropu da podrži njegove poteze u Libiji, gdje pruža podršku međunarodno priznatoj vladi, ukoliko želi da okonča sukob u toj zemlji.

Erdogan je dao te komentare u kolumni objavljenoj u subotu na websiteu Politico, uoči sutrašnjeg samita u Berlinu na kome će se pokušati iznaći strategija za stabiliziranje zemlje.

Njemačka i Ujedinjene nacije na toj će konferenciji vršiti pritisak na libijske zaraćene strane koje se bore za prijestonicu, Tripoli, da pristanu na prekid vatre i nadzorni mehanizam kao prve korake ka miru, tvrde diplomati.

Turska podržava vladu Fayeza al-Serraja u Tripoliju i opisuje Khalifu Haftara, koji predvodi Libijsku narodnu vojsku (LNA) s istoka zemlje, kao pučistu.

- Imajući na umu da je Evropa manje zainteresirana za pružanje vojne podrške Libiji, ona očigledno mora izabrati da sarađuje s Turskom, koja je već obećala vojnu pomoć – piše Erdogan.

- Mi ćemo obučavati libijske snage sigurnosti i pomagati im u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i dugih ozbiljnih prijetnji protiv međunarodne sigurnosti - dodao je.  

Nedjeljni samit izvršit će pritisak na Haftara i LNA da zaustave devetomjesečnu ofanzivu na Tripoli nakon sedmicu dana dugog zatišja u borbama. Na samitu se neće, međutim, pokušati iznaći sporazum o diobi vlasti između dvije strane, saopćili su diplomati.

I Haftar i Serraj trebali bi doputovati u Berlin – skupa s Erdoganom i čelnicima Rusije, Egipta i drugih zapadnih i arapskih sila. Libija je u haosu od svrgavanja s vlasti Muammara Gaddafija u 2011.

Erdogan navodi da će, ukoliko libijska legitimna vlada propadne, islamske militantne grupe kao što su Islamska država i al-Qaeda, "pronaći plodno tlo kako bi ponovo stale na noge", prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Austin pokušava uvjeriti evropske saveznike u američku predanost podršci Ukrajini

Evropa bi mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena

Rast broja spolno prenosivih bolesti u Evropi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo