Kultura     | 17.01.2020. 20:11 |

Film 'Put oko svijeta za 80 dana bez para' - poruka nade i lekcija humanosti

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Godišnjica Sporazuma o francusko-njemačkom prijateljstvu, koja se obilježava svakog januara od 1963., obilježena je i u Sarajevu večerašnjom projekcijom filma koji, po tvrdnjama organizatora, odiše nadom, pozitivnošću i optimizmom.

To je film „Put oko svijeta za 80 dana bez para“ režisera Muammera Yilmaza i Milana Bihlmanna, prikazan tim povodom u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u organizaciji ambasada Francuske i Njemačke u Bosni i Hercegovini, Goethe Instituta i Francuskog instituta u BiH.

Uoči projekcije, francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson zvanicama je rekao da je to odlična poruka nade na početku 2020. godine jer film nudi izvrsnu lekciju iz humanosti, o ljudima spremnim da pomognu drugom čovjeku mada su ga tek sreli, što je dokazao francusko-njemački rediteljski dvojac.

Otpravnica poslova u Ambasadi Njemačke u BiH Petra Kochendörfer također se obratila zvanicama i suštinu Jelisejskog francusko-njemačkog sporazuma o prijateljstvu iz 1963. godine ilustrirala riječima da su dvije zemlje, oko 20 godina po završetku sukoba u Drugom svjetskom ratu, zajedno odlučile da se okrenu budućnosti.

Iz toga je proistekla saradnja na mnogim poljima, a francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su  22. januara 2019. potpisali novi sporazum o suradnji koji podsjeća na značaj francusko-njemačkih veza zasnovanih na zajedničkoj svijesti o miru i demokratiji.

- Da li biste se usudili krenuti na put oko svijeta? I to bez para? Kako se odlučiti na ovakav poduhvat računajuću na dobrotu ljudi širom zemaljske kugle? Od Pariza, preko srednje Evrope, Turske, Irana, Indije, Singapura, Sjedinjenih Američkih Država, do povratka u Pariz za tačno 80 dana? Muammer Yilmaz i Milan Bihlmann vode vas na ovu jedinstvenu avanturu – naveli su organizatori večerašnje projekcije ukazujući gledaocima na snažnu poruku filma prikazanog već u desetak zemalja.

Jelisejski sporazum potpisali su 22. januara 1963. francuski predsjednik Charles de Gaulle i kancelar Konrad Adenauer dajući time značaj pomirenju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti