Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 17:16 |

Odbor Instituta - Provesti potpuno Zakon o nestalim osobama BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH traže ubrzanje provedbe Zakona o nestalim osobama BiH, saopćila je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Vlasti Bosne i Hercegovine moraju potpuno provesti odredbe ovog zakona, istaknuli su  predstavnici tog odbora tokom ovosedmične posjete sjedištu ICMP-a u Hagu u Nizozemskoj.  

Puna provedba Zakona o nestalim osobama, donesenog 2004. godine, podrazumijeva uspostavu verifikovane centralne evidencije nestalih osoba i osnivanje fonda za potporu porodicama nestalih BiH. 

Predviđeno je da fond pruža finansijsku potporu porodicama nestalih bez obzira na nacionalnu ili religijsku pripadnost srodnika nestale osobe i bez obzira na okolnosti nestanka. 

- Želimo zajedno raditi za sve žrtve. Želimo da vladine institucije rade zajedno i preuzmu odgovornost. Ostvarili smo odlične rezultate, ali još uvijek nismo pronašli sve nestale - porodice 7.000 nestalih osoba još uvijek čekaju odgovore - rekao je član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Amir Kulaglić.

On i članovi, Jela Mandić i Fikret Bačić, pozvali su vlasti BiH da osmisle strategiju provedbe Zakona o nestalim osobama. Ako ti koraci ne urode plodom, neophodno je izvršiti izmjene i dopune Zakona, smatraju.

Tokom posjete, članovi Savjetodavnog odbora su dobili informacije i o ICMP-ovoj trajnoj tehničkoj potpori koju pruža BiH, uključujući i identifikacije na temelju analize DNK.

Savjetodavni odbor je informisan i o ICMP-ovoj pionirskoj primjeni Sekvenciranja sljedeće generacije (koje se naziva i Masivno paralelno sekvenciranje, MPS) koje može utvrditi podudarnost kod slučajeva koje nije bilo moguće riješiti postojećim metodama analize kratkih uzastopnih ponavljanja DNK.

MPS omogućuje analizu degradiranih uzoraka i može pronaći podudarnost u slučajevima za koje nisu raspoloživi uzorci DNK bližih članova porodice. Zahvaljujući MPS-u, ICMP je došao do šest novih identifikacija za BiH.

Nova tehnologija vraća nadu, kaže Kulaglić.

ICMP je pomogao državama zapadnog Balkana da pronađu i identifikuju više od 70 posto od 40.000 osoba nestalih u sukobima tokom 1990-ih. U BiH je ICMP pomogao vlastima da pronađu više od 75 posto od oko 30.000 nestalih, uključujući i skoro 90 posto od oko 8.000 nestalih u genocidu nakon pada Srebrenice 1995. godine. Više od polovine od 12.000 nestalih za kojima se traga u regiji su iz Bosne i Hercegovine.

Pored toga, ICMP je BiH pomogao u donošenju Zakona o nestalim osobama 2004. i u osnivanju Insituta za nestale osobe koji je s radom počeo 2005. godine. 

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger pohvalila je napore koje Savjetodavni odbor ulaže u zaštitu prava svih porodica nestalih. 

Posjeta je organizirana u okviru dvogodišnjeg projekta koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ICMP, kako bi osigurali saradnju regionalnih vlada u procesu pronalaženja preostalih 12.000 osoba za kojima se još uvijek traga u regiji.

Te zemlje su zvanično okupljene i rade u okviru regionalne Grupe za nestale osobe (GNO), nastavljajući proces koji je već omogućio pronalaženje i identifikaciju više od 70 posto nestalih. Rad GNO-a podržava ICMP. 

Šefovi vlada zemalja zapadnog Balkana su u junu 2018. godine u Londonu potpisali Zajedničku deklaraciju kojom su obnovili posvećenost saradnji na rješavanju pitanja nestalih osoba.

Nakon potpisivanja te deklaracije, prošle godine u novembru je uslijedilo potpisivanje Okvirnog plana u sjedištu ICMP-a u Hagu. Predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije su potpisom ozvaničili zajednički rad u okviru regionalne Grupe za nestale osobe.  

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Mandat je osigurati suradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo