Svijet     | 17.01.2020. 14:14 |

Lavrov osudio 'agresivnu' američku politiku za napetosti u svijetu

FENA Internet

MOSKVA, 17. januara (FENA) – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u petak je optužio, kako ju je nazvao, „agresivnu“ američku politiku za rastuće globalne napetosti, naglašavajući nespremnost  Washingtona da produži ključni sporazum o nuklearnom oružju.

Lavrov, koji je vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova nakon prekjučerašnje ostavke ruske vlade, izjavio je da sastanak u ovoj sedmici između vodećih američkih i ruskih diplomata o strateškoj stabilnosti nije donio nikakve trenutne rezultate, dodajući da se „dijalog nastavlja“.

Rusko-američki odnosi na najnižem su nivou nakon Hladnog rata od ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u 2014.

Govoreći na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare, Lavrov je istaknuo da su SAD blokirale ruske napore na produženju sporazuma o nuklearnom oružju Novi START koji ističe u 2021. To je posljednji rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja koji je još na snazi, a Moskva tvrdi da će njegovo uklanjanje srušiti i zadnju prepreku ka ubrzanju utrke u naoružanju.

-  Djelovat ćemo odlučno kako bismo izbjegli da svijet bude lišen sporazuma koji kontroliraju i limitiraju nuklearno oružje - izjavio je Lavrov, koji je izabran za ministra vanjskih poslova u 2004.

- Spremni smo na produženje sporazuma Novi START brz ikakvih preduslova. Nadam se da će nas Amerikanci saslušati, ali nismo primili nikakav koherentan signal od njih - kazao je.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa insistira da se i Kina uvrsti u sporazume o limitiranju nuklearnih arsenala, ali je Lavrov opisao tu ideju kao nerealnu.  Ukazao je na kinesko odbijanje da raspravlja o redukciji svog  nuklearnog arsenala, koji je mnogo manji od ruskog i američkog.

Lavrov je istaknuo da američko insistiranje kod Rusije da uvjeri Kinu da promjeni svoj stav nema nikakvog smisla.

Poštujemo kinesku poziciju i mi nećemo uvjeravati Kinu da je promjeni – kazao je šef ruske diplomatije, prenosi Associated Press.  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo