Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 14:06 |

U Bihaću potpisani ugovori za Projekt razvoja sistema navodnjavanja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 17. januara (FENA) - Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Gradske uprave Bihać i izvođača radova potpisali su danas ugovore o početku realizacije projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na zemljištima u nekoliko bihaćkih naselja.

Riječ je o implementaciji Projekta razvoja navodnjavanja (IDP), čija je ukupna vrijednost 1.988.266 KM. Financira ga resorno federalno ministarstvo, u saradnji s Gradom Bihaćem.

-Rješavamo problem sušnih sezona i postupamo preventivno, kako bismo izbjegli štete koje u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme. Uvodimo nove tehnologije, pomažemo institucionalni razvoj te unapređujemo upravljanje vodnim resursima uz aktivno učešće korisnika. Najvažnije je da će sistemi za navodnjavanje omogućiti poljopriprivrednicima  da značajno povećaju i prošire proizvodnju - rekao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Ervin Bibanović.

Ovim projektom će se skoro 87 hektara zemljišta na području naselja Klokot - Papari, Bakšaiš i Kralje - Vrkašić osposobiti za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, kroz korištenje sistema za navodnjavanje i uvođenje novih tehnologija.

-Ovo smo sve pokrenuli još 2018. godine na sajmu EKOBIS. Suvišno je govoriti o značaju, kada više od 400 vlasnika zemljišta zahvaljujući tim sistemima za navodnjavanje ima priliku i mogućnost razvoja poljoprivredne proizvodnje. Ovaj projekt će značajno odrediti i poljoprivrednu strategiju Grada Bihaća, odnosno omogućiti značajan razvoj poljoprivrede u ovom dijelu BiH - istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Grad Bihać je jedan od deset općina i gradova u Bosni i Hercegovini, u kojima će biti realiziran projekt izgradnje sistema za navodnjavanje.

-Izgradit će se pumpna stanica sa filter - postrojenjem, potisni cjevovod od stanice do rezervoara, rezervoar kapaciteta 520 kubika vode i gravitaciona mreža dužine skoro osam kilometara - riječi su voditelja Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede Alojza Dunđera.

Vijeće ministara BiH i Svjetska banka potpisali su inače sporazum o implementaciji Projekta za razvoj navodnjavanja (IDP), uz financijsku podršku Međunarodne asocijacije za razvoj, a sam projekt se implementira od 2013. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana