Bosna i Hercegovina     | 17.01.2020. 14:01 |

Vlada KS će osigurati pročišćivače zraka i maske za najugroženije (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je da će u narednih nekoliko dana za najugroženije kategorije stanovništva u Kantonu, posebno za djecu, biti osigurane maske i pročišćivači zraka.

Konstatirajući da je zagađenje zraka u KS-u kritično, kao i u drugim gradovima FBiH i regije, Forto je na konferenciji za medije podsjetio da je epizoda "Uzbune“, uvedena od 11. januara, podrazumijevala i interventne mjere. Ove mjere su inspektori na području KS poduzimali u saobraćaju, obilasku terena te provjeri kolektivnih i individualnih ložišta.

- Ova Vlada KS će već u ponedjeljak, 20. januara sa predstavnicima međunarodne zajednice, ambasada u BiH, razgovarati o problemu zagađenosti zraka, jer mi nemamo trenutno finansiranje za neke od mjera koje želimo da poduzmemo. Tražit ćemo pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija - najavio je Forto.

Također, Vlada će pozvati privredne subjekte na hitni sastanak radi provedbe monitoringa, posebno u općinama u kojima je naglo porastao stepen zagađenosti, a ove mjere se poduzimaju nakon izvještaja Inspekcijske uprave KS i MUP-a KS, u kojem je navedeno da postoje veliki problemi u implementaciji mjera "Uzbune“.

Stoga će, rekao je Forto, u narednom periodu inicirati izmjene i dopuna zakonodavstva u ovoj oblasti na federalnom nivou.

Resorni ministri u Vladi KS Damir Filipović, Srđan Mandić i Adnan Šteta su kazali da je veliki problem u sankcioniranju vozila i zabrani saobraćaja za određene kategorije vozila, a to je pravni problem sa kojim se, naveli su, Kanton Sarajevo ne susreće prvi put.

Istaknuto je i da će pri svim sljedećim zagađenjima, odnosno epizode "Uzbune“, tramvajski i trolejbuski prevoz biti besplatan za građane.

Premijer i ministri su saglasni da će i dalje raditi na preventivnim mjerama i rješenju problema, ali da se trebaju uključiti svi nivoi vlasti, posebno federalni.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3908

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14T3rrzaWVo7bGVuN493jvJ_yBB2PLWVt?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Vlada KS s više od 700.000 KM podržala KJKP 'Tržnice-Pijace' i saniranje štete na pijaci Kvadrant

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana