Svijet     | 17.01.2020. 07:37 |

Francuska šalje nosač aviona na Bliski istok

FENA Internet

PARIZ, 17. januara (FENA) - Francuska će rasporediti nosač aviona "Charles de Gaulle" i prateću borbenu grupu od januara do aprila, kako bi podržali francuske vojne operacije na Bliskom istoku, najavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Mornarička avijacija će podržati operaciju "Chammal" od januara do aprila, prije nego što ode na Atlantski okean i Sjeverno more - rekao je on u govoru francuskim vojnicima, prenosi Al Jazeera Balkans. 

- Nosač aviona bit će u centru operacije nekoliko evropskih zemalja. U pratnji će mu tokom misije biti snage Njemačke, Belgije, Holandije, Španije, Portugala i Grčke - precizirao je.

- Ta evropska snaga, poput učešća u misiji u baltičkim zemljama, pojačat će transatlantsku vezu i NATO. Dodatni je dokaz da su evropska odbrana i NATO dva stuba iste kuće - naglasio je Macron.

Baza BA 123 u Orleansu, gdje je govorio Macron, jedna je od najvećih zračnih baza Francuske, s oko 2.200 vojnika i civila, koji pokrivaju veliki spektar aktivnosti, među kojima su zračni prevoz i specijalne operacije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom