Kultura     | 16.01.2020. 20:23 |

Iz ruskih arhiva u Sarajevu izložena pisma Tita i Staljina

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Izložba „Put do pobjede“ kao dio većeg projekta „Put do pobjede: historijski izvori svjedoče“ otvorena je večeras u Sarajevu u galeriji Novi hram.

Tema je oslobođenje zemalja jugoistočne Evrope od nacističke okupacije, što je izvela sovjetska Crvena armija uz podršku narodno-oslobodilačkih i partizanskih pokreta tokom 1944-1945. godine. Posebno je naglašeno oslobođenje teritorije Jugoslavije u jesen 1944. u suradnji s jugoslovenskim oslobodilačkim jedinicama.

Eksponati na izložbi su jedinstvene arhivske fotografije, dokumenti i video-materijali čiji je veliki dio bio dugo pod oznakom tajnosti, poput pisama Tita i Staljina ili odluke o ustupanju ruske materijalno-tehničke pomoći jugoslovenskoj oslobodilačkoj vojsci 1944. godine.

Dokumenti za izložbu ustupljeni su iz fonda Državnog centralnog muzeja moderne historije Rusije, Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije te Arhiva vanjske politike ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izložbu je organizirala Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini uz podršku Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ Sarajevo na osnovu materijala Državnog centralnog muzeja savremene historije Rusije.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, na otvorenju je kazao da ovim događajem počinje obilježavanje 75. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Ivancov je naglasio da antifašističe vrijednosti ujedinjuju dva naroda.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci je kao moderator naglasio da će 75. godišnjica pobjede nad fašizmom biti obilježavana cijele 2020. godine.

 Izložba će biti otvorena do 23. januara.

 

  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana