Svijet     | 16.01.2020. 17:21 |

Al-Sarraj potvrdio učešće na berlinskoj konferenciji o Libiji

FENA Internet

TRIPOLI,  16. januara (FENA) – Čelnik libijske Vlade nacionalne sloge (GNA), koju priznaju Ujedinjene nacije, Fayez al-Sarraj, potvrdio je u četvrtak da će prisustvovati međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Libiji u Njemačkoj, saopćio je njegov press ured.

-  Mi ćemo biti prisutni u Berlinu – izjavio je Sarraj tokom susreta s ministrima u GNA i vojnim zapovjednicima u Tripoliju, navodi njegov ured.

Njegov suparnik, moćnik s istoka zemlje Khalifa Haftar, još nije potvrdio svoje učešće. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas danas je doputovao u  Benghazi, u misiju uvjeravanja Haftara.

Naftom bogata sjevernoafrička zemlja zahvaćena je haosom od ustanka iz 2011. godine uz NATO-vu podršku u kome je svrgnut i potom ubijen dugogodišnji čelnik Moammar Gaddafi, dok se više stranih sila umiješalo u libijska previranja.

Kako tvrde zvaničnici Ujedinjenih nacija, berlinska konferencija ima za cilj okončati strano uplitanje i podijele u međunarodnoj zajednici oko Libije.

U svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, generalni sekretar Svjetske organizacije Antonio Guterres pozvao je na čvrstu podršku mirovnoj konferenciji i zatražio je od zaraćenih strana da prekinu sa sukobima.

Iako je GNA potpisala sporazum o primirju predložen na inicijativu Rusije i Turske u Moskvi u ponedjeljak, Haftar je napustio te razgovore.

Sarraj navodi u današnjrm saopćenju da je potpisao sporazum koji smatra „prvim korakom ka rješenju krize i ostvarenju mira i stabilnosti“.

Čelnik GNA navodi da je Haftar „izabrao da ne potpiše sporazum i zatražio je odgodu“ što Sarraj smatra „pokušajem podrivanja berlinske konferencije i prije nego što je počela“.

Susjedni Tunis izrazio je razočarenje što nije pozvan na predstojeću konferenciju.

Tuniški ambasador u Njemačkoj izrazio je konsterniranost u intervjuu za Deutsche Welle.

Tunis dijeli 450 kilometara dugu granicu s Libijom i priprema se da primi stotine libijskih izbjeglica ukoliko se sukob intenzivira, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu