Bosna i Hercegovina     | 19.01.2020. 08:42 |

Groblje i ulica jedini svjedoci života Jevreja u Visokom (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

VISOKO, 19. januara (FENA) - Jevreji u Visokom ne žive već pola stoljeća. Iza njih je ostalo groblje, uličica od stotinjak koraka i priča da su bili dobri trgovci, zanatlije i ljekari.

Piše: Hazim Aljović

Imali su i sinagogu, u današnjoj Jevrejskoj ulici, ali od nje je ostao samo crtež, u Zavičajnom muzeju.

Savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber kazao je Feni da su Jevreji svojim zalaganjem i znanjem doprinijeli razvoju Visokog, a da je najzapaženija uloga u oblasti kožarstva i kožarske industrije.

- U Visokom više nema Jevreja, posljednji su umrli 70-ih godina. Ostao je  čitav niz imena zapisan na spomenicima na malom, lijepom groblju smještenom pod brijegom, na putu iz Visokog prema Kiseljaku - istakao je Tauber.

Navodi da su se Jevreji u Visokom uglavnom bavili trgovinom i zanatima, da su bili limari, brijači, krojači, kožari, obućari, krpadžije. Jedan od uglednijih Jevreja, ističe, bio je Elijas Kabiljo, koji je doselio iz Sarajeva. Bio je imućan te je sagradio ciglanu, zidao kuće i davao ih pod najam. Te se kuće i danas nalaze u Visokom i zovu ih Kabiljine kuće, preko puta Socijalnog.

Historičarka Mirna Malić kaže da su u tom visočkom naselju Jevreji uglavnom živjeli, duž glavne ulice. U Jevrejskoj nisu, a ulica je dobila ime jer je u njoj bila sinanoga.

Izdvojila je nekoliko jevrejskih porodica, među kojima su Danon, Kabiljo i Demajo. Također, smatra da je jedan od uglednijih Jevreja bio Kabiljo koji je, pored ostalog, donirao ciglu za izgradnju Sokolskog doma, u Visokom poznatijeg kao Partizan.

- Avram Demajo je bio jedan od poznatih profesora kožarske škole - rekla je Malić te dodala da su Jevreji u Visokom imali i štampariju Danon.

Jevreji su u Visoko stigli u 18. vijeku. Na teritoriji visočkog sreza, do 1941. godine živjelo je ukupno 199 Jevreja. Srez je obuhvatao Visoko, Brezu, Kakanj i druge općine. Za vrijeme okupacije kod svojih kuća ostale su tri osobe, apotekar i dvije starice koje zbog bolesti nisu mogle putovati. Rat je preživjelo samo 18 Jevreja.

Naziv jevrejske zajednice u Visokom prije rata bio je Jevrejska bogoštovna opština Visoko. 

Pogledajte http://fena.ba/video/3910/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1O3_4S7GT7npjjM3lqSNSQuOOkhZbd9PR?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U samostanu u Visokom završena prva faza projekta očuvanja samostanskih rukopisa

Deborah Feldman: Njemačka je dobro mjesto za biti Jevrej, osim ako, poput mene, niste Jevrej koji kritikuje Izrael

Policijski timovi pronašli osobu iz Visokog za kojom se intenzivno tragalo po prijavi porodice 

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta