Ekonomija     | 16.01.2020. 14:29 |

Kontrola namjenskog utroška sredstava Operatora-Terminali FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. siječnja (FENA) - Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o izvješću Povjerenstva o izvršenoj kontroli namjenskog utroška sredstava od strane gospodarskog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, prikupljenih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata za 2018. godinu i usvojila to izvješće.

Gospodarsko društvo Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo zaduženo je da Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dostavi izvješće o stanju neutrošenih sredstava ostvarenih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata, ostvarenih po godinama i kumulativno za razdoblje 2014.-2018. godina, a prema namjenama utvrđenim Odlukom o načinu namjenskog utroška tih sredstava za to razdoblje.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije to će izvješće dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

U skladu s izvješćem Operatora o uplaćenim i utrošenim sredstvima iz takse po Zakonu o naftnim derivatima u FBiH, prilivi sredstava od takse na račun Operatora za 2018. godinu iznosili su 9.657.030 maraka.

U njemu je navedeno da Operator u 2018. godini, kao ni ranijih godina, nije osiguravao rezerve naftnih derivata i nije kontrolirao njihovu kvalitetu.

U stavci osiguranja tehničko-tehnološke ispravnosti postrojenja i skladišta za skladištenje naftnih derivata utrošeno je za takse 1.381,60 maraka. Ukupan iznos neutrošenih sredstava za ovu namjenu je 3.355.402 maraka.

Za nabavku ili izgradnju novih skladišta nije bilo planiranih sredstava, kao ni za otplatu ranijih kredita.

Prema izvješću Operatora, ukupno je za troškove zaposlenih i ostale troškove utrošeno 2.381.889 maraka, te je navedeno da je ovaj iznos manji u odnosu na Plan namjenskog utroška sredstava za 2018. godinu za ovu namjenu za 377.123 maraka, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'