Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 14:15 |

Vlada SBŽ-a nije podržala Prijedlog zakona o turističkim zajednicama SBŽ-a

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 16. siječnja (FENA) - Prijedlog zakona o turističkim zajednicama Srednjobosanske županije (SBŽ) danas nije dobio podršku Vlada SBŽ-a, nego je, zbog upućenih primjedbi, vraćen na doradu resornom ministarstvu.

Predlagač zakona, županijski ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić (SDA) nakon sjednice Vlade kazao je novinarima da očekuje da će ovaj zakonski prijedlog biti ponovno razmatran na sljedećem zasjedanju, naglasivši da je zakon iznimno važan za SBŽ i za iskorak u razvoju turizma.

- Prijedlog zakona prošao je sve potrebne procedure i smatrao sam da je danas sazrelo vrijeme da ga Vlada usvoji, ali se to nije desilo. Zaduženi smo da s ministrima koji su danas imali primjedbe u sljedećih sedam do deset dana dođemo do konačnog rješenja - kazao je Hrnjić.

Ustvrdivši da tekst predloženog zakona nije dobro urađen, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) kazao je da je mnogo toga sporno, a prvenstveno odredba koja se tiče statusa Turističke zajednice SBŽ-a.

- Kod mene je presudilo to što glavni akteri priče o turizmu kažu da ovakvu verziju zakona do sada nisu vidjeli i da njegove odredbe ne razumiju. Za razliku od nacrta, koji je utvrđen u prošlom sazivu Vlade, iz ovog teksta je totalno izbrisana postojeća Turistička zajednica SBŽ-a. Ona će svakako biti drukčije formirana, ali što će se dogoditi dok se ne formira pet općinskih turističkih zajednica, a zatim i županijska? Postavlja se pitanje zašto ne zadržati postojeću Turističku zajednicu SBŽ-a, dok se ne preoblikuje u tu drugu - kazao je Domić.

SBŽ godinama čeka na zakon o turističkim zajednicama koji bi omogućio obvezno prijavljivanje turista koji borave u SBŽ-u te ubiranje prihoda od boravišne pristojbe, što do sada nije bio slučaj.

Premijer Tahir Lendo (SDA) izjavio je da SBŽ zbog nepostojanja zakona gubi milijunska sredstva, naglasivši da ovu oblast treba urediti do donošenja odgovarajućeg federalnog zakona.

- Mislim da ćemo u sljedećih desetak dana imati usuglašen tekst zakona. Bez njega nemamo ni službene podatke o broju noćenja i ostvarenim prihodima, a naše su procjene da samo u Travniku imamo godišnji gubitak od 500.000 do 700.000 maraka. Zamislite sad kakav je gubitak u cijelom kantonu, kao značajnoj turističkoj destinaciji - kazao je Lendo novinarima.

O Prijedlogu zakona o turističkim zajednicama SBŽ-a Vlada je danas odlučivala bez prisustva medija, s obzirom na to da je od novinara zatraženo da u tom dijelu rasprave napuste sjednicu, a naknadno su pozvani da se vrate na zasjedanje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'