Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 14:46 |

Udruženje BH novinari osuđuje prijetnje fotoreporteru portala Faktor.ba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) – Upravni odbor Udruženja BH novinari osuđuje verbalne prijetnje i pokušaj onemogućavanja Muhidina Živojevića, fotoreportera portala Faktor.ba, da fotografiše dolazak zastupnika jutros na zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo.

- Na javnom parkingu pored zgrade Vlade i Skupštine KS, nepoznati muškarac je prišao fotoreporteru Živojeviću i, uz psovke, prijetnje i naguravanje, zahtijevao od njega da prestane snimati. Napadač se predstavio kao osoba „iz Vlade Kantona“ iako nije imao bilo kakvu akreditaciju, bezupješno je pokušao izazvati reakciju obližnje policije, da bi se na kraju vratio do Živojevića i poručio mu da će ga „zapamtiti“ – navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim ometanje medijskih radnika tokom obavljanja profesionalnih zadataka, te podsjeća kako fotoreporteri imaju pravo na slobodno snimanje i fotografisanje svih javnih događaja i osoba sa javnim funkcijama, uključujući i dolazak zastupnika na zasjedanje Skupštine KS.

- Protivno je medijskim slobodama i demokratskim vrijednostima svako ometanje rada medijskih profesionalaca, a naročito je štetno takvo ponašanje ako ono dolazi od osoba plaćenih javnim novcem, bez obzira je li riječ o nositeljima funkcija ili osobama koje obavljaju tehničke poslove za izvršnu i zakonodavnu vlast Kantona Sarajevo – podsjećaju iz Udruženja.  

Upravni odbor BH novinara poziva nadležno osoblje i zvaničnike Kantona Sarajevo da hitno utvrde identitet osobe koja je napala fotoreportera Muhidina Živojevića i da protiv njega poduzmu zakonske sankcije.

Istovremeno, BH novinari zahtijevaju od svih nositelja javnih funkcija u Vladi i Skupštini KS poštivanje medijskih sloboda i stvaranje sigurnog okruženja za rad medijskih ekipa koje danima prate događaje u vezi sa (ne)formiranjem nove vlasti i aktuelnim političkim sukobima u KS.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo