Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 11:17 |

Tuzlaci i danas udišu opasan zrak

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 16. januara (FENA) - U Tuzli je i dalje nepovoljna situacija kada je u pitanju visoka koncentracija zagađujućih čestica u zraku koje nastavljaju ugrožavati živote građana.

U ovom gradu se zbog te činjenice održavaju i prosvjedi, ali se na njih odaziva veoma mali broj građana. Primjerice, sinoć je na ovaj problem ukazalo njih oko dvije stotine.

Na mjernim stanicama jutros su vrijednosti zagađujućih materija i dalje veće od dopuštenih granica. SO2 je iznad 100 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čvrstih čestica PM 2,5 su četiri puta više od dozvoljenih, odnosno 200 mokrograma po metru kubnom.

- Zagađen zrak je u 2018. godini uzrokovao 20 posto smrtnih slučajeva od moždanog udara, 20 posto smrti od raka pluća, 31 posto bronhitisa kod odraslih osoba i 23 posto bronhitisa kod djece. Kada bismo slijedili upute i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, izbjegli bismo ovakve statistike – kaže doktorica Nadina Nuhbegović iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Međutim, ovakvi statistički podaci su u porastu.

Direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemila Agić ističe da je veoma značajno što proteste u Tuzli zajednički organizira 18 nevladinih organizacija koje ozbiljno žele ukazati na postojanost problema zagađenosti.

- Bojim se da ćemo Tuzlu napuštati samo zato što imamo zagađen zrak. Ne odlazimo više iz BiH samo iz ekonomskih razloga, nego vjerujte i zbog zdravstvenih. Imamo cilj sačuvati svoje zdravlje zato tražimo da se u narednih pet godina riješi ovaj problem – rekla je Agić.

Protesti u Tuzli se nastavljaju i narednih dana.

Iako lokalne vlast na godišnjoj razini na osnovu odštete od zagađenja zraka primaju i do šest miliona KM, problem zagađenja zraka i dalje ostaje neriješen. Za sada krivnju za ovakvo stanje prebacuju na javna poduzeća, kao što je Termoelektrana (TE).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

New Delhi na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu

WMO - Klimatske promjene i zagađenje zraka moraju se rješavati zajedno

Glavni grad Indonezije najzagađeniji veliki grad na svijetu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo