Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 09:10 |

Skupština Brčko distrikta usvojila Nacrt zakona o Poreznoj upravi

FENA Saopćenje

BRČKO, 16. siječnja (FENA) - Skupština Brčko distrikta BiH na sjednici u srijedu usvojila Nacrt zakona o Poreznoj upravi.

Govoreći o razlozima i potrebi donošenja novog zakona ravnatelj Porezne uprave Miodrag Trifković rekao je da je važeći zakon donesen 2002. godine i da je do sada pretrpio devet izmjena.

"Strategija razvoja javnih financija koju je usvojila Vlada predviđa inovirani zakon o Poreznoj upravi što se ne može osigurati izmjenama i dopunama zbog čega smo pripremili potpuno nov zakon", pojasnio je Trifković.

Riječ je o općem zakonu koji propisuje prava i obveze Porezne uprave, zaposlenih kao i poreznih obveznika i bit će usuglašen s direktivama Europske unije i entitetskim propisima.

"Izuzev toga, Porezna uprava je kroz registraciju poreznih obveznika, zajedno s Osnovnim sudom, uključena u projekt jednošalterskog sustava koji skraćuje rokove i ukida određene naknade", kazao je Trifković.

Skupština je odlučila da se o Nacrtu zakona o Poreznoj upravi održi stručna javna rasprava koja je zakazana za 23. siječnja 2020. godine, priopćeno je iz Skupštine Brčko Distrikta.

S ciljem olakšavanja registracije i poslovanja trgovačkih subjekata u Brčko distriktu uspostavljanjem poslovanja na jednom mjestu, zastupnici su na sjednici usvojili izmjene i dopune više zakona.

Riječ je o Zakonu o klasifikaciji djelatnosti, Zakonu o poduzećima, Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakonu o trgovini, Zakonu o turističkoj djelatnosti i Zakonu o administrativnim pristojbama.

Usvojen je i Prijedlog zakona o registraciji poslovnih subjekata, kao i Prijedlog zakona o sudskim pristojbama u Brčko distriktu BiH.

Zastupnici su razmatrali Izvješće o provedbi inicijalne fiskalizacije prema kojem je do 13. siječnja ove godine registrirano 2.939 aktivnih fiskalnih uređaja preko kojih je evidentirano oko 15 milijuna računa i promet od 1,645 mlijardi maraka.

Odloženo je razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjeni Zakona o fiskalnim sustavima na prijedlog skupine zastupnika, kao i Nacrti zakona o dopuni tog zakona koje su predložili zastupnik Uroš Vojnović i Klub zastupnika Socijalističke partije.

Nakon razmatranja i usvajanja Nacrta zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi sjednica je sinoć prekinuta i bit će nastavljena razmatranjem tridesetak preostalih točaka utvrđenog dnevnog reda, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Sindikat metalaca Federacije BiH traži donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana