Bosna i Hercegovina     | 15.01.2020. 15:27 |

Žena je nominalno više, ali su u bh. medijima zastupljenje znatno manje

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. januara (FENA) – Mostarsko Udruženje „Novi put“, na radionici pod nazivom „Tretiranje i prestavljanje žena u medijima“, prezentiralo je danas i zeničkim novinarima te predstavnicima nevladinih udruženja i institucija rezultate dvomjesečnog monitoringa koji su članovi tog udruženja proveli tokom juna i jula prošle godine u okviru projekta „Rodna zastupljenost i predstavljanje u medijima u Bosni i Hercegovini“.

Fokus monitoringa bio je da se ustanovi u kojoj su mjeri i na koji način žene zastupljene u medijima u pet štampanih i šest elektronskih medija, najpopularnijim i najčitanijim medijima u BiH.

- Željeli smo da vidimo na koji su način žene i u kojoj mjeri predstavljene u vijestima koje se tiču  mira i sigurnosti, ekonomije i nasilja u porodici. Objavljeno je oko 10.000 vijesti, ali nešto manje od 600 vijesti su imale u fokusu žene. To znači da je samo šest posto vijesti iz te sfere u fokusu imalo žene. Samo 17 posto od tih, svih 100.000 objavljenih vijesti u tom periodu, pominjalo je žene, što ukazuje da su žene, iako ih nominalno u strukturi stanovništva ima više, još uvijek nedovoljno zastupljene u medijskom prostoru u BiH - kaže Abida Pehlić iz Udruženja „Novi put“.

Tri posto žena u tim vijestima prikazane su kao žrtve nasilja i na senzacionalistički način, pritom su otkrivani identiteti čak i mlađih osoba, napominje Pehlić, dok su u dosta vijesti žene prikazane i afirmativno, ali, također, i seksitistički.

- Činjenica je da je rodno zasnovano nasilje još uvijek jako prisutno u društvu, upravo zahvaljujući ukorijenjenim stereotipima i predrasudama o ženama. Novinari još uvijek dosta toga treba da učine kako bi se ti stereotipi i predrasude opovrgle, kako bi pomogli da se smanji i broj nasilja nad ženama u našem društvu - poručila je Pehlić.  

Pridržavanje važećih zakona domaćih zakona, zatim Istanbulske konvencije i Etičkog kodeksa za novinare, smatra zenička novinarka Velida Kulenović, najbitnije je za sve svakodnevni rad novinara, urednika i medijskih uposlenika.

- To znači da budemo odgovorni i profesionalni kada izvještavamo o nasilju u porodici i nasilju nad ženama, ali i svim drugim temama koje se odnose na žene u našem društvu. Znači, uvijek biti odgovoran, profesionalan, poštivati etičke standarde... To je ono što je ključno za sve novinare i novinarke u našoj zemlji - smatra Kulenović, koja dodaje kako bi to bio dovoljan doprinos medija ovom važnom pitanju i problemu bh. društva.

Prezentacija tog monitoringa već je održana u nekoliko bh. gradova, a u narednom će periodu biti održana još u Trebinju i Mostaru.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana