Bosna i Hercegovina     | 15.01.2020. 14:07 |

Načelnik Ajnadžić zadovoljan uspješnom realizacijom 114 projekata

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. januara (FENA) – Sarajevska Općina Centar je prošle godine realizirala 114 projekata, i to bez kreditnih zaduženja, a načelnik Općine Nedžad Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što je u mandatnom periodu uspio realizirati zacrtane ciljeve.

Na konferenciji za medije Ajnadžić je kazao da je Općina Centar 2019. godine za realizaciju projekta „Zgrada za ruševince“ u kojem će biti 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status „ruševinaca“, izdvojila 2,2, miliona KM i to za izgradnju objekata obdaništa, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdvojilo je 800.000 KM.

Nastavlja se projekt gradnje škole na Šipu koju će pohađati do 500 djece, a uređeni su i prostori za botaničke kutke svih osnovnih škola, park za kućne ljubimce, drvored platana na Jezeru.

Realiziran je najveći dio projekta 8.372 stabla čijom sadnjom se simbolizira broj ubijenih Srebreničana u genocidu, otvoren je punkt hitne pomoći u Miss Irbinoj ulici.

Općina je vratili ekvilibriste na Miljacki, kao izraz umjetničkog otpora opsadi Sarajeva i agresiji na BiH, a ostvarila je i prve rezultate u osiguranju sredstava evropskih fondova za projekte na području općine, odnosno prekogranične saradnje u iznosu većem od 400.000 KM.

Rekonstruirano je je dosta saobraćajnica, kao što je ona u ulici Patriotske lige, zamijenjeni asfalti u ulicama a ulica Kralja Tvrtka je dobila novo ruho, kao i ulica Skenderija.

Načelnik Ajnadžić je u 2020.godini najavio projekte koji su od izuzetnog značaja za grad ali i za državu. Planirano je, povodom Dana Općine Centar, završetak objekta vrtića „Razigrani dani“, otvoriti centre za zdravo starenje u mjesnim zajednicama Koševo i Pionirska dolina.

U MZ „Park Višnjik“ planira otvorenje savremene ambulante, a planirana je i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Hamida Biščevića, Gornja Breka i Nedžada Mušića.

Za obnovu cesta Općina će izdvojiti šest miliona KM, samo će za ulicu Kranjčevića izdvojiti milion KM, a za pješačkih staza i ograda će izdvojiti 1,4 miliona KM, dok će za izgradnju škole na Šipu izdvojiti 3,3 miliona KM.

Općina pokreće i važno pitanje mirovanja saobraćaja izgradnjom podzemne garaže na Merhemića trgu, sa 360 parking mjesta, a za tu namjenu bit će izdvojeno 2.550.000 KM. Tu su i projekti gradnje višeetažne garaže ispod parka Nijaz Duraković, te garaže u ulici Husrefa Redžića.

- Putem javnog nadmetanja izabrat ćemo najbolje arhitektonsko rješenje budućeg izgleda sportskog kompleksa stadiona Koševo sa pomoćnim nogometnim terenima, teniskim terenima, atletskom dvoranom, atletskim stadionom, heliodromom, rekreativnim sadržajima, parkinzima, trgovinskim i drugim poslovnim sadržajima – kazao je Ajnadžić.

U okviru velikog ekološkog projekta izgradit će gasnu instalaciju od Kromolja do naselja Nahorevo.

Bit će nastavljena i snažna podrška projektima za mlade u okviru projekta 365 sport plus, projekti iz oblasti kulture, start up biznis za mlade poduzetnike.

Velika su očekivanja i od projekta izgradnje prvih objekata IT kompanija na Šipu u okviru inovacijsko tehnološkog parka.

- Činjenica je da od 62 miliona KM Budžeta, više od 50 posto preciznije 32 miliona KM bit će uloženo u kapitalne investicije za razvoj Općine u svim oblastima i za podizanje nivoa urbanog življenja, uz istovremeno osiguranje poslova za domaće građevinske kompanije i zapošljavanje novih radnika. To praktično znači da ćemo i u ovoj godini, kao i prethodne tri biti veliko gradilište na početku građevinske sezone - zaključio je je načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je zahvalio svojim saradnicima, ali i medijima koji prate rad Općine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'