Bosna i Hercegovina     | 15.01.2020. 12:41 |

Odgođeno izricanje završnih riječi na suđenju Sanjinu Sefiću

FENA Internet

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je odgođeno iznošenje završnih riječi optužbe i odbrane u slučaju Sanjina Sefića. 

Radi se o ponovljenom suđenju optuženom Sefiću za stravičnu nesreću u kojoj su smrtno stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Prije završnih riječi, očekivalo se i razmatranje novog saobraćajnoj vještačenja, ali sudski vještak Nedim Kamenjašević nije dostavio nalaz, javlja Dnevni avaz. 

Kamenjašević je obavijestio Sud da od Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo još nije dobio dopunu podataka kako bi mogao odgovoriti koja su svjetla na semaforu bila upaljena po dolasku pješaka na prijelaz. Kada dobije te podatke, nalaz će završiti za dan i dostaviti ga Sudu.

Sudija Igor Todorović zakazao je nastavak suđenje za 29. januar.

Na ročištu održanom 5. decembra 2019. godine na Kantonalnom sudu u Sarajevu donesena naredba o provođenju novog saobraćajnog vještačenja. Poslije je odlučeno da vještačenje uradi stalni sudski vještak Nedim Kamenjašević.

Vještačenje je zatraženo zbog razilaženja dva prethodna saobraćajna vještačenja u brzini kretanja vozila, mjestu kontakta i drugim okolnostima.

Sanjin Sefić je u noći 10. oktobra 2016., krećući se automobilom brzinom od 105 kilometara na sat i prošavši na crveno svjetlo na semaforu, na pješačkom prijelazu udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao s mjesta događaja. Obje studentice su preminule od zadobivenih povreda.

Sefić je pobjegao u Novi Sad, gdje se predao. Izručen je u januaru 2017. godine.

Kantonalni sud osudio ga je u septembru 2018. na 14 i po godina.

Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta, a predmet je vraćen radi ponovnog postupka.

Na ponovljenom suđenju, njegovi pomagači Dino Alić, Saud Nišić i Amar Salihović potpisali su sporazume o krivici te su osuđeni na zatvorske kazne.

Tužilaštvo KS u preciziranoj optužnici tereti Sefića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće, za šta je zapriječena veća zatvorska kazna u odnosu na prvobitnu optužnicu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana