Regija     | 15.01.2020. 12:41 |

Crna Gora mora postati prva sljedeća članica EU - veleposlanik

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 15. siječnja (FENA) - Hrvatska će se boriti za svoje susjede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u Europskoj uniji (EU), poručio je veleposlanik te zemlje u Crnoj Gori Veselko Grubišić, navodeći da je Crna Gora lider u tom procesu i da mora postati prva sljedeća članica.

 Veleposlanik Grubišić u srijedu je u Podgorici predstavio prioritete hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a i pritom kazao kako Hrvatska svoje članstvo ne želi koristiti samo za sebe, nego i za svoje susjedstvo.

 Kako je naveo, Hrvatska će nastaviti pomagati sve države u okruženju.

 "Crna Gora je lider u procesu pristupanja i mora postati prva sljedeća članica EU-a. Ni mi, ni vi, nemamo pravo na drugačiji ishod", istaknuo je Grubišić.

 Crnogorski premijer Duško Marković tom prilikom je ocijenio da Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regije koje tek trebaju započeti pristupne pregovore, zbog čega, kako je rekao, "vjerujemo da se izmjene procesa ne bi trebale primjenjivati retroaktivno".

 "Crna Gora već pregovara po najstrožim kriterijumima koje je EU ikada imala u okviru politike proširenja, i u takvim smo uvjetima, s relativno mladom administracijom, predvodnici europske integracije", rekao je Marković i dodao kako očekuju otvaranje posljednjeg preostalog pregovaračkog poglavlja - Poglavlja 8, prenosi RTCG.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana