Bosna i Hercegovina     | 15.01.2020. 13:15 |

Predstavnici EAZA-e i Zoo vrta Leipziga u posjeti Pionirskoj dolini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Put Pionirske doline i zoo vrta u evropsku porodicu, odnosno punopravno članstvo Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija (EAZA), bit će nastavljen i još sigurniji ako direktor Zoo vrta Leipzig Jorg Junhold, koji boravi u posjeti sarajevskom zoološkom vrtu, uskoro bude imenovan mentorom Pionirske doline.

Popularna Pionirska dolina u kandidatskom je statusu za punopravno članstvo u toj krovnoj evropskoj asocijaciji, čije se članice u skladu sa standardima razvijaju i najhumaniji su oblik smještaja i uzgoja životinja u vrtovima takvog tipa.

Zato su u protekla dva dana preduzeće Park i Pionirska dolina bili posebna mjesto u Sarajevu koje je direktor Junhold, u pratnji počasnog konzula BiH u Njemačkoj Michaela J. Weicherta, posjetio i informirao se o svim dosadašnjim rezultatima rada, te mogućnostima i resursima za razvoj i sigurno članstvo u toj prestižnoj porodici zoo vrtova.

Junhold, kojeg je ugostila kompletna uprava i rukovodstvo Parka i Pionirske doline predvođena v.d. direktorom Edinom Abdurahmanovićem, osim što već 22 godine rukovodi najuspješnijim zoološkim vrtom u Njemačkoj, ujedno je i član upravnog odbora EAZA-e i predsjednik Saveza kojeg čini 71 zoološki vrt sa njemačkog govornog područja.

Zoološki vrt u Leipzigu prije dvije decenije započeo je sličan razvojni put kao i Pionirska dolina, a trenutno važi za jedan od najljepših vrtova u svojoj zemlji kojeg godišnje posjeti oko 1,8 miliona posjetilaca.

Tokom posjete Junhold je istakao da su prirodni resursi tog prostora, zelenilo, tekuća voda, površina od devet hektara potencijal za njen razvoj i obogaćivanje ponude.

- Informirao sam se i o svim životinjskim vrstama kojima raspolaže sarajevski zoo vrt, smještajnim kapacitetima, odnosno nastambama različitog tipa, načinom držanja i tretmanom životinja - rekao je Junhold. 

Rukovodstvo preduzeća Park i Pionirske doline informirali su budućeg mentora i o razvojnim planovima za budućnost, potrebom da taj zoo vrt u narednom periodu bude tematski prezentiran posjetiocima, odnosno da svako područje bude predstavljeno po kontinentima i životinjama s kojih vode porijeklo, kao i edukacijom najmlađih kroz obavezan obrazovni program u vrtićima i osnovnim školama, saopćeno je iz Zoo vrta Pionirska dolina.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Pionirskoj dolini prinove, 13. aprila proljetna zabava 'Zdravo proljeće!'

Pionirska dolina i zoo vrt sigurno trasira svoj put u punopravno članstvo EAZA-e

Ljetna sezona u Pionirskoj dolini od 1. aprila

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana